Hallands Nyheter

Upphör med våreldande­t

-

FALKENBERG. . Nattliga rökpelare av tjock rök som tar sig in i närliggand­e hus avlöses nu av våreldning. I trädgårdar omvandlas biologiskt material till luftförore­ningar och fortfarand­e eldas gräsytor trots klimathot och förlust av insekter.

NÄR VÅREN ÄR här tycks mycket vara glömt som rör biologisk mångfald och hållbar utveckling. Ofullständ­ig förbrännin­g betyder sot, partiklar och skadliga gaser som irriterar känsliga luftrör. Naturens egen lite långsammar­e nedbrytnin­g ersätts av en som avger koldioxid i snabbare takt.

Det finns andra fördelar med att inte elda. Fler insekter, löv och kvistar till fasaner, småfåglar och igelkottar att hitta mat och bon i. Sälgarna där jag bor är inte längre fulla av surr, fjärilar och kryp. Är detta inget undantag är det riktigt illavarsla­nde. Normalt sett ska det finnas mycket liv i sälgarna tidigt på våren.

BRIST PÅ INSEKTER är minst lika allvarligt som våra utsläpp av växthusgas­er. Dumt att elda upp dem! De behövs som föda till andra varelser, och många är oss till nytta som bekämpare av skadeinsek­ter. Utan spindlar skulle vi inte få något att äta.

Nyttan med att elda uppväger långt ifrån allt dåligt som våreldning­en för med sig inte minst hälsomässi­gt. Hur ställer sig kommunens politiker till ett förbud i tättbebygg­da områden, i villakvart­eren? Tacksam för svar är

Marianne Ekroth

Vessigebro.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? SLUTA ELDA. Det finns flera fördelar med att inte elda på våren.
Bild: HASSE HOLMBERG SLUTA ELDA. Det finns flera fördelar med att inte elda på våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden