Hallands Nyheter

Låstvist upp till avgörande

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

På onsdag startar förhandlin­gar i arbetsdoms­tolen. Då ska det avgöras om fyra tidigare anställda på Wikströms Lås har gjort sig skyldiga till brott mot konkurrens­lagen.

Anrika familjeför­etaget Wikströms Lås såldes våren 2013 till Rikard Holmén. Året efter slutade fyra av fem anställda och startade en ny firma (Skrea Lås & Smide). Snart upptäckte Rikard Holmén att många av de tidigare kunderna börjat anlita det nya företaget.

Det är detta tvisten handlar om. Holmén anser att de fyra tidigare anställda bröt mot tidigare ingångna avtal i sina anställnin­gskontrakt genom att starta den nya rörelsen.

”Hela deras framtid ligger i de här tre dagarna”

Gunnar Andersson, advokat

Förra våren dömde tingsrätte­n till hans fördel. Enligt domen ska de fyra tillsamman­s betala nästan 2,7 miljoner i skadestånd och vite till Wikströms/protectum. Summan har med räntor och rättegångs­kostnader vuxit till drygt 3 miljoner kronor.

Den dömda kvartetten överklagad­e genom advokat Gunnar Andersson som menar att ett antal delar i domen och domskälen inte är korrekta. Eftersom det handlar om en arbetsrätt­slig tvist gick det vidare till arbetsdoms­tolen som i höstas gav prövningst­illstånd.

Tingsrätte­ns dom var på hela 55 sidor och vittnar om att det hela är en komplicera­d historia. Arbetsdoms­tolen har avsatt tre dagar till förhandlin­gar. Sedan lär det dröja några veckor innan dom meddelas. Det kan väl ses som en framgång för er att det överhuvudt­aget tas upp till prövning?

– Absolut. Men tingsrätte­ns dom var en fullständi­g katastrof för mina klienter och arbetsdoms­tolens avgörande kan inte överklagas. Därför kan man säga att hela deras framtid ligger i de här tre dagarna, kommentera­r Gunnar Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden