Hallands Nyheter

Serien ”Rocky” går i graven

- TT

Det är dags att ta farväl av Rocky. Martin Kellerman slutar teckna sin antihjälte.

Efter 20 år begraver serieteckn­aren Martin Kellerman sitt alter ego. Nu har den sista seriestrip­pen med den dekadenta hunden Rocky publicerat­s i Dagens Nyheter.

Allt började i tidningen Metro 1998 där Rocky gjorde entré för första gången. Tillsamman­s med sina kompisar som katten Maja, fågeln Mange och krokodilen Gonzo, tacklade han jobb-, bostads-, och relationsp­roblem och har gjort så sedan dess.

MEN NU HAR Kellerman tröttnat på sin samtidskom­mentator.

– Jag tycker inte om när jag måste göra något som jag inte vill. Serierna slukar allt, man går bara och tänker på det där hela tiden. Jag känner att serien är bara en massa babbel och själv stör jag mig bara på alla som babblar. Då känns det inte så kul att bidra till det där babblet, säger han till DN.

Sedan serien gjorde premiär har den blivit både seriealbum, pocket, teater och tv-serie, och Kellermans förläggare Thomas Olsson beskriver den sista seriestrip­pen som ”en epok som går i graven”.

– Det är så många som har en relation till Rocky och alla har sin egen favoritstr­ipp. Men som vän till Martin vet jag att han känner en stor lättnad att slippa det här. Han har hållit på i 20 år och ritat en stripp om dagen. Jag är väldigt imponerad av att han har hållit ut så länge och att han har lyckats hålla en så otroligt hög lägstanivå, säger han till tidningen.

HELT SLUT FÖR Rocky är det ännu inte. Senare i år ger förlaget Kartago ut en volym med de senaste seriestrip­parna, men också en ”Rocky 20 år” där man valt ut material från de senaste fem åren. Slutligen kommer 2019 en stor samling med totalt 1800 strippar där läsaren får följa Rocky från början, från Stockholms krogliv där allt startade till lugnet i ett torp i Södermanla­nd.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/ARKIV ?? TRÖTTNAT. Martin Kellerman begraver sitt alter ego.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/ARKIV TRÖTTNAT. Martin Kellerman begraver sitt alter ego.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden