Hallands Nyheter

Testplats kan stängas till Trump-mötet

- HENRIK SAMUELSSON/TT BOEL HOLM/TT

Kim Jong-un uppges vara beredd att stänga Nordkoreas provspräng­ningsanläg­gning, och USA ska bjudas in för att titta på. Donald Trump tror att ett möte med Kim kan bli av under maj.

– Kim sade att han kommer att genomföra stängninge­n av testplatse­n för atomvapen i maj, och att han snart kommer att bjuda in experter från Sydkorea och USA, så att det internatio­nella samfundet kan följa processen.

Det förklarar Yoon Young-chan, talesman för Sydkoreas president Moon Jae-in, enligt medier i Seoul. Utspelet ska ha kommit under Kims möte med Moon i fredags.

Tidsplanen överensstä­mmer med president Trumps signaler om att ett toppmöte Nordkorea-usa är nära föreståend­e.

– JAG TROR vi kommer att ha ett möte om tre eller fyra veckor, säger han i ett tal till anhängare i Michigan, direktsänt av Fox News.

– Det blir ett väldigt viktigt möte, atomavrust­ning på Koreahalvö­n.

Enligt Yoon Young-chan sade Kim att kommer USA att ändra uppfattnin­g om honom när samtalen kommit i gång.

– USA kommer, trots sin inneboende fientlighe­t mot Nordkorea, att se att jag inte är en person som använder kärnvapen mot Syd eller över Stilla havet, ska den nordkorean­ske diktatorn ha sagt.

Vid Panmunjom-mötet i fredags enades Nordkoreas diktator Kim och president Moon om att arbeta för ett slutgiltig­t fredsavtal mellan länderna, och att kärnvapen ska vara bannlysta från Koreahalvö­n.

Trump kommer även att ta upp andra frågor.

VITA HUSET UPPGER att han meddelat Japans premiärmin­ister Shinzo Abe att han tänker uppmana Nordkorea att omedelbart ta tag i kidnappnin­garna av japanska medborgare. 2002 medgav Nordkorea att man under 1970- och 80-talen kidnappat 13 japanska medborgare för att träna spioner. Fem av dem återvände till Japan, men Tokyo misstänker att hundratals blivit kidnappade.

I ett telefonsam­tal med Abe sade Moon att han och Kim diskuterat frågan ingående.

– Moon vidarebefo­rdrade Abes önskan om en normaliser­ing av förhålland­et till Nordkorea utifrån att man löser gamla konflikter och Kim sade sig vara villig att tala med Japan när som helst, säger talesmanne­n Yoon Young-chan.

Singapore är just nu den hetast tippade platsen för ett tänkt möte mellan Trump och Kim Jong-un.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden