Hallands Nyheter

Te och gurka på svarta listan efter stickprov

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Sex sändningar av livsmedel har hamnat på Livsmedels­verkets svarta lista sedan i höstas. Ett par av dem gäller te. Tidigare har frysta jordgubbar, morötter och vindruvor stoppats.

För två månader sedan stoppades gurkor från Jordanien som innehöll alldeles för mycket resthalter av bekämpning­smedlet methomyl, sex gånger mer än det tillåtna gränsvärde­t. Då stoppades även sparrisbön­or från Thailand från att säljas vidare. Där var halten av propargit nio gånger högre än den tillåtna.

Uppföljand­e provtagnin­g gäller tills att tre i följd godkända leveranser genomförts för att livsmedlet ska få säljas. Livsmedels­verket gör cirka 1 700 stickprovs­kontroller årligen och svarta listan består för närvarande av drygt 30 otillåtna livsmedel som upptäckts i dessa under de senaste drygt två åren och inte längre får saluföras.

– Trenden är att det generellt har blivit bättre de senaste 10-15 åren, sedan man införde strängare lagstiftni­ng mot bekämpning­smedel. Många av värstingar­na försvann

från marknaden och gränsvärde­na för högsta tillåtna halt i livsmedel har sjunkit, säger Anneli Widenfalk, riskvärder­are och toxikolog på Livsmedels­verket.

Innebär det mindre risker för konsumente­rna?

– Ja, våra trendanaly­ser visar att säkerhetsm­arginalen, mellan det man får i sig och den nivå då hälsoeffek­ter skulle kunna orsakas, har blivit större på senare år.

Men att ni stoppar leveranser visar ändå på risken för att något slinker igenom till konsumente­rna?

– Jo, klart att det alltid finns en risk. Det är ändå relativt få prover som vi tar i förhålland­e till hela marknaden. Men det är livsmedels­företagen som har ansvaret för att det ska vara säkert. De seriösa har bra egenkontro­ll och ser till att leverantör­erna håller sig inom EU:S gränsvärde­n.

Övriga exempel från svarta listan senaste halvåret: Vitt te från Kina överskred gränsvärde­na för de tre bekämpning­smedlen acetamipri­d, isoprocarb och tolfenpyra­d. Och i en andra sändning te från en annan leverantör hittades också förhöjda halter. Okra från Indien innehöll 19 gånger mer än tillåtna gränsvärde­t av ett bekämpning­smedel och vinblad från Turkiet 14 gånger mer.

Ska man välja bort vissa länder som konsument?

– Nej. EU:S gränsvärde­n ska gälla även om man importerar från länder utanför unionen. Men om något ändå slinker igenom ska man komma ihåg att gränserna är satta med god säkerhetsm­arginal.

Är ekologiskt riskfritt?

– Det är en missuppfat­tning. Ekologiskt innehåller inga eller lägre halter av växtskydds­medel, eftersom färre medel är godkända

Anneli Widenfalk är riskvärder­are på Livsmedels­verket och poängterar att all mat ska vara säker, även om det inte helt går att undvika risker.

för ekoodling, men betyder inte att det är riskfritt. Det är ingen större skillnad mellan eko och konvention­ellt när det gäller andra förorening­ar, som arsenik, kadmium och mögelgifte­r eller mikroorgan­ismer som salmonella och campylobac­ter. Men så länge halterna håller sig under fastställd­a gränsvärde­n och man följer råden om hantering och hygien så är maten säker att äta.

DE FRYSTA JORDGUBBAR och morötter, där besluten upphävts, innehöll tre gånger över tillåtna gränsen för * Svarta listan är en sammanstäl­lning över partier av frukter och grönsaker som inte får säljas utan Livsmedels­verkets medgivande. Varorna har hamnat på listan för att de överskridi­t EU:S gränsvärde­n för hur mycket bekämpning­smedelsres­ter som får lov att vara kvar i livsmedlet.

* Listan är främst till för företag som vill köpa in ett livsmedel med samma ursprung som de varor som finns med på svarta listan och har saluförbud. I sådana fall måste företaget anmäla detta till Livsmedels­verket och varan hålls kvar till resultatet av undersökni­ngen är klar. Den får inte säljas förrän Livsmedels­verket gett klartecken.

* RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed, är EU:S system för snabb varning om livsmedel som utgör eller kan antas utgöra en risk för människors hälsa. Om man i exempelvis Holland hittar ett parti med för höga halter som kan innebära en risk för konsumente­rna finns chans att stoppa det innan det ens har kommit ut på marknaden här.

bekämpning­smedlen dimetoat respektive fyra gånger över tillåtna gränsen för klorpyrifo­s.

För vindruvorn­a Sugar one från Italien gäller saluförbud­et fortfarand­e. De innehöll sju gånger mer än den tillåtna halten för klorpyrifo­s.

 ??  ?? SÄKER KONSUMTION.
SÄKER KONSUMTION.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden