Hallands Nyheter

Förbättrat vaccin mot influensa i höst

NYHETER: I höst erbjuder Region Halland ett influensav­accin som står emot fler sorters virus. I Halland blir det dock inte gratis för riskgruppe­r.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Årets influensas­äsong är förhoppnin­gsvis över, men till kommande höst kommer Region Halland att erbjuda ett förbättrat vaccin som kan stå emot fler sorters virus. Ett förslag om att göra vaccinatio­nen gratis för riskgruppe­r gick dock inte igenom.

Region Halland har anammat Världshäls­oorganisat­ionens mål om att 75 procent av alla äldre, gravida och kroniskt sjuka ska vaccinera sig mot influensa. De senaste åren har man däremot varit långt ifrån målet och bara nått runt 55 procent i riskgruppe­rna.

– Halland är ändå bland de bästa i landet, men det finns många vinster med att öka andelen. Influensau­tbrott innebär ju både en överdödlig­het, risk för komplikati­oner och en belastning på sjukvården, säger Mats Erntell, regionens smittskydd­släkare.

OLIKA STUDIER VISAR att det finns flera skäl till varför inte fler vaccinerar sig. En del säger sig vara rädda för biverkning­ar, andra hänvisar till att influensav­irusen ständigt förändras och att det därför inte är säkert att vaccinet hjälper. Att det vaccin som gavs mot svininflue­nsan 2009 ökade risken för narkolepsi, verkar också leva kvar i folks minne.

I ett underlag till hälso- och sjukvårdsp­olitikerna i Region Halland beskriver smittskydd­släkaren nuläget och att det nu finns möjlighet att upphandla ett nytt vaccin.

– Det innehåller fyra olika viruskompo­nenter i stället för tidigare tre och ökar alltså chansen att ge ett bra skydd, förklarar han.

Fyrkompone­ntsvaccine­t är dock dyrare, men i underlaget poängterar Mats Erntell att man inte bör höja patientavg­iften, eftersom man då riskerar att ännu färre vaccinerar sig. Tvärtom föreslår han att man gör som 16 andra landsting redan gjort – inför kostnadsfr­i vaccinatio­n för riskgruppe­r.

NÄR FRÅGAN SKULLE avgöras i regionens hälso- och sjukvårdsu­tskott ville Socialdemo­kraterna satsa på att både införa det nya influensav­accinet och göra det kostnadsfr­itt för riskgruppe­r. Det beräknades dock kosta runt fyra miljoner kronor.

Den borgerliga majoritete­n, bestående av Moderatern­a och Kristdemok­raterna, beslutade istället att nöja sig med att införa det dyrare vaccinet med fyra komponente­r och behålla dagens patientavg­ift på 60 kronor. Den ökade kostnaden för regionen stannar då på 720 000 kronor.

– Det är inte klargjort att en patientavg­ift skulle påverka människors vilja att vaccinera sig och vi har också en ekonomi att ta hänsyn till, förklarar Mikaela Waltersson (M).

I stället hoppas hon att det nya, mer träffsäkra vaccinet, ska öka intresset för vaccinatio­n i Halland.

 ?? Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV ?? GE BÄTTRE SKYDD. Att vaccinet måste beställas innan man vet vilken typ av influensa som kommer att härja är en försvårand­e omständigh­et.
Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV GE BÄTTRE SKYDD. Att vaccinet måste beställas innan man vet vilken typ av influensa som kommer att härja är en försvårand­e omständigh­et.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? FORTSATT KOSTNAD. Smittskydd­släkare Mats Erntell föreslog att influensav­accination skulle bli gratis för riskgruppe­r.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV FORTSATT KOSTNAD. Smittskydd­släkare Mats Erntell föreslog att influensav­accination skulle bli gratis för riskgruppe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden