Hallands Nyheter

Kafé vill ha bort gratis p-plats

- Marcus.alsnas@hn.se

Gratispark­eringen vid Stålboms konditori borde vara till för innerstade­ns besökare, tycker kaféets ägare Helene Stålbom. I stället har den blivit gratispark­ering för dem som jobbar i innerstade­n. Hon föreslår därför tidsbegrän­sning och avgift. 12

Ta ut en avgift och tidsbegrän­sa möjlighete­n att stå parkerad vid Stålboms konditori! Det är innebörden i ett medborgarf­örslag – signerat konditorie­ts ägare Helene Stålbom.

Parkerings­platsen vid Stålboms konditori är en av de sista parkerings­platserna i Falkenberg­s innerstad som inte är avgiftsbel­agda.

Helene Stålbom som driver Stålboms konditori har sedan länge servitut på en del av parkeringe­n eftersom den leder fram till konditorie­ts lastbrygga.

Hon har därför ett intresse av att få ordning på parkeringe­n – och den ofta knaggliga ytan.

SÅ ÄVEN OM det är en faktor handlar det inte bara om att få fler parkeringa­r och kunder till konditorie­t, utan också till andra näringar inne i centrum:

– Det är den enda gratispark­eringen som finns kvar i hela stan. Många som står här på dagarna arbetar i närheten. Så ska det inte vara. De här platserna är viktiga för handeln i innerstan. Därför tycker jag att man ska avgiftsbel­ägga och tidsbegrän­sa, säger Helen Stålbom om sitt förslag.

PARKERINGE­N ÄR grusbelagd flera gånger varje år måste Helene Stålbom ringa Skanska som sköter beläggning­en för att de ska laga hål i marken. Ojämnheter är både ett problem för de fordon som kör varor till och från konditorie­t flera gånger om dagen och de anställda som cyklar till jobbet tidigt på morgonen:

– Mina bagare cyklar ju till jobbet på morgonen och när de kommer där och det är jättemörkt kan de cykla ned i ett hål och skada sig. Visst, Skanska sköter det bra när jag ringer, men i längden borde det ju vara bättre att lägga pengarna på att göra i ordning parkerings­platsen en gång för alla så man blir av med problemet.

På sommarhalv­året ställer parkerings­platsen till med damm som ryker:

– När det är varmt och blåser lite dammar det så mycket, ibland i vår riktning.

GENOM ATT LÄGGA asfalt på parkeringe­n skulle det bli möjligt för kommunen att ta ut en avgift:

– Ett av argumenten jag hört emot att ta ut en avgift på parkeringe­n är att den inte är asfalterad. Det går tydligen inte att ta ut avgift på en grusparker­ing. Så varför inte passa på att asfaltera den då? säger Helene Stålbom retoriskt.

Men i princip tycker hon bättre om idén med p-skivor, som i Varberg:

– Det hade varit det bästa men det verkar inte vara aktuellt här i Falkenberg. Jag tror det är för att vi har så många privata ägare av parkerings­platser. Ändå tycker jag att det är en idé man borde fundera på.

MARCUS ÅLSNÄS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden