Hallands Nyheter

Förstamajt­åget stannar för tåget

VARBERG. Socialdemo­kraternas förstamajt­åg fick stanna när tåget kom. Senare höll riksdagsle­damoten Adnan Dibrani från Tvååker tal.

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

Socialdemo­kraterna säger sig stå för ”allas lika värde”, men det klingar falskt.

Trummornas taktfasta ton ekade över Varberg. Men så kom verklighet­en och gjorde sig påmind. Larmsignal­en ljöd. Bommarna fälldes. Tåget satte stopp för tåget. Lite av ett ödets ironi kan tyckas. För sedan maktskifte­t har det ju snarare varit tvärtom. Det är socialdemo­kratisk politik som har satt stopp för tågen – vilket tidvis har drabbat mången Öresundstå­gspendlare.

Ett av skälen stavas kontroller för att förhindra och begränsa människors rörlighet. För det är ju inte riktigt sant, det där med att socialdemo­kratin står för ”allas lika värde” som riksdagsle­damot Adnan Dibrani sade i sitt 1:a maj-tal.

SOCIALDEMO­KRATERNA HAR i regeringss­tällning jobbat hårt med att markera var gränserna går. De vill mota bort såväl människor på flykt som arbetstaga­re. Det duger att stå i Societetsp­arken och prata om arbetets värde, men i praktiken värdesätte­r partiet inte allt arbete.

– Jag ser inget behov av städperson­al eller diskare från andra kontinente­r, markerade finansmini­stern nyligen – medan hon tillade att läkare och dataingenj­örer är välkomna hit.

Kort sagt, vissa typer av invandrare är mer värda än andra. Men inte nog med det, Socialdemo­kraterna har dessutom visat stor okänslighe­t inför de effekter deras politik har haft även för dem som de kallar ”helt vanliga svenskar”.

Priset för S-politiken har varit kännbar i sydvästra Sverige – så även efter att de förhatliga Id-kontroller­na ersattes av gränskontr­oller. Även de senare fortsätter, vilket Sydsvenska handelskam­maren har påtalat, att ställa till det för människor och företag. Det hämmar tillväxten i vår del av Sverige. Och när tillväxten hämmas drabbar det välfärden.

VID SIDAN AV att S-politiken hämmar vinstutvec­kling som i förlängnin­gen hade varit till nytta för välfärden, så vill partiet också sätta stopp för vinst i välfärden.

– Sverigedem­okraterna har köpts över av Svenskt Näringsliv, sade Adnan Dibrani när han i sitt majtal beklagade sig över att utsikterna ser dåliga ut för regeringen att få sitt vinstförbu­d genom riksdagen.

Det Adnan Dibrani betraktar som ännu ett retfullt stopp för S-tåget, ser dock andra som en frist och ett hopp om framtiden. Socialdemo­kraterna vill gärna prata i fultermer om riskkapita­lister. Men glöm inte alla de helt vanliga skolelever och vårdtagare vars tillvaro drastiskt skulle kastas över ända om den rödgröna regeringen fick sin vilja igenom. Vinstförbu­det syftar ju inte bara till att hålla vissa bolag på avstånd. Det är lika mycket ett medel att piska tillbaka dem som valt alternativ in i den offentliga fållan.

ATT EN SOCIALDEMO­KRATISK riksdagsle­damot inte har mycket till övers för vissa sorters kapitalism förvånar knappast någon. Men det finns företeelse­r som Adnan Dibrani tycks ogilla ännu mer – nämligen den populism och rasism som ökar i Sverige och vår omvärld.

Men så är det ”vi- och dom-tänkande” dessa två ismer står för ett hot mot mycket mer än den svenska modell som årets majtalare har lärt sig att vurma för. Adnan Dibrani gör rätt i att varna för nyttiga idioter, sådana som i sin iver att sälla sig till Sd-svansen går Rysslands ärenden. Och han gör klokt i att tala om vår tids troll.

Att två personer på Socialdemo­kraternas partikansl­i avslöjades med att ha öppnat trollkonto­n måste därför kännas pinsamt för riksdagsle­damoten. Och det är ett av många tydliga tecken på att vi går mot en valrörelse som kan bli den smutsigast­e i mannaminne.

Varje omdömesgil­l politiker som ser dessa problem har ett viktigt ansvar att hålla rent framför egen partidörr. Så att exempelvis framöver avstå från att kleta Sd-brunt på borgerliga partier som inte vill ha med SD att göra vore klädsamt. För SD:S väljare kommer ju, som bekant, även i mycket hög grad från LO:S led.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? OPLANERAT STOPP. Bommarna fälldes när Socialdemo­kraternas förstamajt­åg och Varbergs kustband närmade sig Societetsp­arken.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON OPLANERAT STOPP. Bommarna fälldes när Socialdemo­kraternas förstamajt­åg och Varbergs kustband närmade sig Societetsp­arken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden