Hallands Nyheter

Växande patientgru­pp kräver nytt tänk

-

VARBERG.. På enbart några få år blir det kanske 20 procent flera dementa i samhället. Sjukdomen ökar efter 80 år enligt alla prognoser, och 2020 kommer alla fyrtiotali­ster ha fyllt åttio.

Man har vetat länge men inte planerat i de flesta kommuner och därför är det bråttom med personal, utbildning samt omhänderta­gande av denna stora grupp patienter.

Att bo kvar i hemmet är bra men räcker inte för en stor grupp dementa utan make/maka eller nära familj, får i alla fall en mycket stor belastning. Vi har ett äldreboend­e här i Varberg som fyller sin funktion, Östergårde­n. Dock skulle en ingärdad by med aktivitete­r som den i Danmark och andra länder enkelt kunna lösas om planering och vilja finns.

Ett boende för dementa i centrum av staden, trygga och trevliga miljöer med utbildad personal, inte tung sjukvård men tillsyn och aktivitete­r i form av mötesplats­er och en viss valfrihet inom ”byen” som kan skyddas från trafik och för de boende själva. Återkommer från SPI Välfärden efter studiebesö­k i Danmark i ”Demensbyen Svend borg” för flera detaljer.

Demensföre­ningen i Varberg samt även föreningen centralt i Sverige är väl informerad­e att Sverige är en ”VIT” fläck på kartan i Europa vad gäller demensvård av denna typ. Vi tror att Varberg som Västkusten­s Kreativa centrum kan gå före i sina planer och åtgärder!

Eystein Stig pensionera­d läkare

 ?? BILD:ANNIKA KARLBOM ?? KOMPLETTER­A. Det behövs fler alternativ till Östergårde­n.
BILD:ANNIKA KARLBOM KOMPLETTER­A. Det behövs fler alternativ till Östergårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden