Hallands Nyheter

Konkreta byggplaner dröjer

- Matilda.carlstrom@varbergspo­sten.se

Redan hösten 2015 kunde HN berätta att Derome planerar att bygga nytt vid Håstens torg. Men några konkreta planer dröjer. Först ska en detaljplan antas vilket beräknas vara klart tidigast om ett år.

Postens lokal vid Håstens torg står för tillfället tomt. Huset ägs av Derome som tidigare har sagt att de vill riva det och bygga nytt på platsen.

I september 2015 fick de klartecken från byggnadsnä­mnden.

DET INNEBAR ATT Derome tillsamman­s med kommunen kunde sätta igång med att knåpa ihop en detaljplan.

Men sedan dess har inte mycket hänt – i alla fall inte utanför pappersvär­lden.

Några konkreta spadtag har ännu inte tagits och någon detaljplan har inte blivit färdig.

– Tillsamman­s med kommunen arbetar vi med en ny detaljplan för bostäder. Än så länge är posten hyresgäst även om de har flyttat sin verksamhet, säger Patrik Westin, fastighets­chef på Derome.

Patrik Westin säger att det finns idéer och att Derome tillsamman­s med kommunen har skissat på ett antal förslag.

Men hur de förslagen ser ut är ingenting man i nuläget vill gå ut med.

– VI HAR ingenting färdigt uppritat. Vi är i en process där vi utvärderar vad vi vill bygga och vilka krav som ställs på byggnation­en, säger han, säger han.

Ambitionen är att bygga någon form bostäder. Samtidigt är Derome öppna för att tillfällig­t eller långsiktig­t hyra ut befintliga lokaler till verksamhet som är i behov av det.

– Skulle vi hitta en attraktiv hyresgäst skulle det kunna gå fort. Vi har två spår att välja på och har inte bestämt vilket än. Det beror på förutsättn­ingar. Antingen hittar vi en hyresgäst för kortare period vilket kan gå hand i hand med bostadspro­duktion på sikt. Eller så hittar vi någon som har för avsikt att hyra en längre period och då kan det bli så att vi skjuter på bostadspro­duktionen på framtiden, säger Patrik Westin. HN har fått insändare som påpekar att byggnaden ser ut att förfalla, vad säger du om det?

– Lite omsorg behöver den väl, men jag skulle säga att det i huvudsak är avsaknad på människor och verksamhet som gör att det uppfattas så. Så fort verksamhet­er försvinner så uppfattar man bara brister.

Inger Axbrink, stadsarkit­ekt på kommunen, handlägger ärendet. Hon väntar nu på ett färdigt förslag från Derome.

– DE HAR haft konkreta förslag men det behövde utvecklas något. Jag väntar på att få in resultatet från det, säger hon.

När ett sådant kommer kan man räkna med att det tar minst ytterligar­e ett år innan spaden sätt i marken och något händer på platsen.

MATILDA CARLSTRÖM

”Lite omsorg behöver den väl, men jag skulle säga att det i huvudsak är avsaknad på människor och verksamhet som gör att det uppfattas så.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden