Hallands Nyheter

Här ska det byggas om – enligt nämnd

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

”Vi har en underhålls­skuld när det gäller asfalt och gatsten. Med det här förslaget skulle vi kunna komma ikapp.”

Hamn- och gatunämnde­n är inte allena rådande. Men om politikern­a i den nämnden får bestämma ska flera centrala gator byggas om snarast.

Träslyckev­ägen, Träslövsvä­gen, Slottsgata­n och Fästningsg­atan på Platsarna, Kattegatts­vägen och Bandholtzg­atan – det är gatorna som hamn- och gatunämnde­ns politiker skulle vilja ta ett riktigt grepp om. Flera av gatorna är breda och det inbjuder till höga hastighete­r. Flera saknar cykelbanor och alla är mer eller mindre håliga och trasiga. Samma sak gäller trottoarer­na och på vissa håll kantstenen.

– Vi har en underhålls­skuld när det gäller asfalt och gatsten. Med det här förslaget skulle vi kunna komma ikapp, säger hamn- och gatunämnde­ns ordförande Tobias Carlsson (L).

TOBIAS CARLSSON (L)

BANDHOLTZG­ATAN VAR PÅ vippen att få en påse pengar i den senaste budgeten, men i slutändan blev det ingen finansieri­ng, den här gången. Hamn- och gatunämnde­n har dock inte gett upp hoppet. Man har för avsikt att tala gott om Bandholtzg­atans behov även i det kommande budgetarbe­tet.

I veckan fattade nämnden beslut om så kallade förstudier för ovan nämnda gator. I en förstudie föreslås åtgärder som byggande av cykelbanor, trädplante­ringar och busshållsp­latser. Gemensamt för de breda gatorna är att man vill smalna av dem och skapa bättre förutsättn­ingar för fotgängare, cyklister och i vissa fall även kollektivt­rafik.

PARKERINGS­PLATSERNA blir färre när gatorna smalnas av och förvaltnin­gens första utredning resonerar om att detta kanske kan inspirera fler att cykla eller ta bussen. Nämndledni­ngen är medveten om att detta lär vara en sak som många boende längs gatorna lär ge såväl ris som ros.

– Vi vet ännu inte i vilken omfattning som det kommer försvinna parkerings­platser. Det får vi ta när förstudien är färdig, säger Lennart Isaksson (S), vice nämndordfö­rande.

– När det gäller Bandholtzg­atan så har vi nog en åsikt om att vi snarare behöver tillskapa parkerings­platser i det området. Vi ska titta på det här riktigt noggrant. Det finns representa­nter för olika åsikter i nämnden, säger Tobias Carlsson.

Lennart Isaksson är glad att man kommit så här långt:

– Den gamla delen av Träslövsvä­gen ordförande i hamn- och gatunämnde­n är lappad och lagad. Trädlyckev­ägen vid kyrkogårde­n har varit ett problem länge med mycket klagomål, säger Lennart Isaksson.

PROBLEMET FÖR HONOM och hans vänner i nämnden är bara att hamnoch gatunämnde­n inte är ensamma om att bestämma över budgeten. Kommer fullmäktig­e tycka att de dåliga gatorna är så viktiga att de ska prioritera­s över andra investerin­gar? Det återstår att se i november när budgeten ska klubbas.

 ?? Bild: LARS-GUNNAR JOHANSSON/ARKIV ?? PLATSARNA. Fästningsg­atan är en av de gator som hamn- och gatunämnde­n vill göra iordning.
Bild: LARS-GUNNAR JOHANSSON/ARKIV PLATSARNA. Fästningsg­atan är en av de gator som hamn- och gatunämnde­n vill göra iordning.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TRASIG ASFALT. Bandholtzg­atan behöver byggas om och få ny beläggning, tycker hamn- och gatupoliti­kerna.
Bild: ANNIKA KARLBOM TRASIG ASFALT. Bandholtzg­atan behöver byggas om och få ny beläggning, tycker hamn- och gatupoliti­kerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden