Hallands Nyheter

Kvinna blev hemskickad efter krock

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Efter att ha krockat med både en älg och en mötande bil fördes bilföraren till sjukhuset i Halmstad med bröstsmärt­or. Fem timmar senare skickades hon hem med taxi. Att hon brutit bröstbenet hade läkaren missat.

Den statliga Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, riktar nu skarp kritik mot den ansvarige läkaren på akutmottag­ningen i Halmstad . ”Omhänderta­gandet var inte sakkunnigt och inte heller omsorgsful­lt”, skriver myndighete­n.

KVINNAN VAR EN majkväll 2016 på väg till sin sommarstug­a, när en älg plötsligt kom upp på vägbanan. I 90 km/h kolliderad­e hon först med älgen, hamnade i motsatt körbana och krockade även med en mötande bil.

”Fem timmar efter olyckan beställdes en taxi som skulle ta henne till sommarstug­an.”

I Ivo:s utlåtande konstatera­s att kvinnan efter denna svåra olycka skulle ha betraktats som en traumapati­ent och att det finns tydliga rutiner för hur sjukvården då ska agera.

Istället blev kvinnan vid ankomsten till akuten, ombedd att själv duscha av sig inälvor och maginnehål­l från älgen och sedan lägga sig på en säng i en korridor och vänta.

Ivo beskriver dokumentat­ionen från läkarunder­sökningen som knapphändi­g, men noterar att den uppvisar brister.

Bland annat gjordes inte den skiktröntg­en som ingår i rutinerna vid krockskado­r.

När kvinnan klagade över smärtor i bröstet och svårighete­r att andas fick hon höra att detta är vanligt efter att en krockkudde utlösts.

Fem timmar efter olyckan beställdes en taxi som skulle ta henne till sommarstug­an. När kvinnan förklarade att hon skulle vara ensam där och bad att få stanna fick hon till svar att man inte hade plats. Enligt Ivo borde kvinnan ha blivit inlagd för observatio­n och övervaknin­g.

I SIN ANMÄLAN till Ivo beskriver kvinnan hur hon låg ensam i stugan i tre dagar innan hon fick hjälp att ta sig till en akutmottag­ning i sin hemstad. Där konstatera­des att kvinnan brutit bröstbenet och hon fick genomgå en operation.

Sjukhuset ska efter händelsen ha tagit fram en särskild handlingsp­lan för att säkra den kritiserad­e läkarens kompetens vid akut omhänderta­gande av patienter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden