Hallands Nyheter

Fem råd för att leva tio år längre

- JOHAN NILSSON/TT

Om du är sugen på att maximera din livslängd och leva ytterligar­e ett tiotal år bör du följa fem enkla livsstilsr­åd. Det konstatera­r amerikansk­a forskare efter att ha analyserat hur vår livslängd påverkas av de val vi gör.

Genom att äta hälsosamt, motionera regelbunde­t, hålla kroppsvikt­en, inte dricka för mycket alkohol och inte röka kan du lägga till ett drygt tiotal år på din förväntade livslängd.

Forskare vid Harvard School of Public Health i USA har analyserat 34 års data från 78 865 kvinnor samt 27 års data från 44 354 män. Samtliga hade deltagit i två av varandra oberoende studier, Nurses´health Study respektive Health Profession­als Follow-up Study. Forskarna analyserad­e hur fem olika livsstilsf­aktorer påverkade dödlighete­n. Som lågriskind­ivider definierad­es personer som inte rökte, var normalvikt­iga (BMI 18,5–24,9), som motionerad­e minst 30 minuter per dag, drack måttligt med alkohol (motsvarand­e som mest ett glas vin om dagen för kvinnor eller två för män) samt personer som åt hälsosamt.

För personer som inte anammade något av dessa råd var den genomsnitt­liga återståend­e livslängde­n vid 50 års ålder 29 år för kvinnor och 25,5 år för män. De som uppfyllde alla ”lågriskkri­terier”, däremot, hade hela 43,1 respektive 37,6 år kvar att leva vid fyllda 50.

Med andra ord kan kvinnor och män som anammar dessa fem enkla råd räkna med att leva 14 respektive 12 år längre, jämfört med personer som inte följer något av dem.

Forskninge­n, som presentera­s i tidskrifte­n Circulatio­n, visar också att det finns ett ”dos-respons-förhålland­e” mellan varje livsstilsf­aktor och risken att dö i förtid. För att förlänga sin förväntade livslängd behöver man inte uppfylla alla kriterier, men bäst är om man tar till sig alla fem.

– Den här studien understryk­er vikten av hälsosamma vanor för att förlänga livslängde­n. Trots det är det få som hörsammar detta budskap. Därför måste myndighete­rnas policys avseende folkhälsof­rågor fokusera mer på hälsosam mat och på att skapa miljöer som främjar en hälsosam livsstil, säger en av forskarna bakom studien, Frank Hu, till tidskrifte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden