Hallands Nyheter

Löfven lovar höjd pension

SVERIGE: VALLÖFTET BERÅKNAS KOSTA FYRA MILJARDER KRONOR

-

Statsminis­ter Stefan Löfven lovar att försöka höja pensionern­a med upp till 600 kronor för 1,2 miljoner pensionäre­r. – De som arbetat ett helt yrkesliv ska ha det bättre, säger han.

Löfven utfärdade sitt vallöfte när han höll en kortversio­n av sitt förstamajt­al på ett äldreboend­e i Södertälje.

Löftet riktar sig inte till dem med allra lägst pensioner, utan dem som har jobbat hela sitt liv men ändå har svårt att klara sig. Han ger några exempel på vilka som berörs.

– Det är städare, lagerarbet­are, butiksanst­ällda, lastbilsch­aufförer och grundskole­lärare, som jobbat ett helt arbetsliv. De ska ha det bättre, säger Löfven.

– Pensionern­a är för dåliga. Har du slitit ett helt arbetsliv och ändå sitter där med så låg inkomst så att man inte känner en ekonomisk trygghet, då är det något som är fel.

VALLÖFTET INNEBÄR ATT pensionern­a höjs genom ett tillägg till pensionen för dem med en allmän, inkomstgru­ndad pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Det motsvarar 1,2 miljoner, eller 6 av 10 av dagens pensionäre­r i Sverige.

Mest får de som har mellan 11 000 och 14 000 i pension. De får enligt S-förslaget 600 kronor mer i månaden. Efter skatt blir det 5 000 kronor mer om året, uppger Löfven.

Regelverke­t för bostadstil­lägget ska, enligt vallöftet, samtidigt justeras för att ingen ska drabbas av lägre bostadstil­lägg för att pensionern­a höjs.

FÖR DEM MED allra sämst pensioner, framförall­t de med garantipen­sion, så hänvisar Löfven till en överenskom­melse som gjordes i julas i den så kallade pensionsgr­uppen som ska ge dem mer i plånboken.

 ??  ?? ALLVARLIGT SAMTAL. Statsminis­ter Stefan Löfven i samspråk med Josef Forsenblad på äldreboend­et Heijkenskö­ldska
ALLVARLIGT SAMTAL. Statsminis­ter Stefan Löfven i samspråk med Josef Forsenblad på äldreboend­et Heijkenskö­ldska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden