Hallands Nyheter

Tre anhållna för förberedel­se till terrorbrot­t

- TT

Polisen bar i väg över tio tunnor från den fastighet i Strömsund som polisen slog till mot i samband med att tre personer på måndagen anhölls misstänkta för förberedel­se till terroristb­rott. Personerna är fortfarand­e anhållna.

Grannar till fastighete­n berättar om tillslaget för Östersunds­posten. De beskriver hur en civilpolis­bil kom till platsen vid tiotiden på morgonen och hur två uniformera­de poliser tillsamman­s bar i väg tio till femton stora tunnor.

Enligt Åklagarmyn­digheten är statusen för de anhållna densamma som i måndags, det vill säga att de är fortfarand­e är misstänkta för föreredels­e för terrotistb­rott. Så de är fortsatt anhållna? – Ja, så tolkar jag det. Det som jag fått veta är att statusen är densamma, säger Ann Öberg vid Åklagarmyn­dighetens presstjäns­t. De tre personerna som anhölls misstänks för brott begångna i Akalla i norra Stockholm.

Enligt uppgifter till TT är alla tre uzbeker. Minst en av dem har haft kontakt med Rakhmat Akilov, mannen som står åtalad för terrordåde­t i Stockholm för ett år sedan. Liksom Akilov är den anhållne också från Samarkand i Uzbekistan och tillhör precis som han den tadzjikisk­a minoritete­n i landet, enligt uppgiftslä­mnaren.

Säpo säger att det finns internatio­nella kopplingar, men vill inte säga vad för sorts kontakt det rör sig om eller vilka länder det handlar om. Säpo har inga indikation­er på att ett attentat var planerat att ske de närmaste dagarna.

Advokat Erik Westerberg är försvarare till en av de anhållna. Han har träffat sin klient, men kan inte ge några detaljer utan hänvisar till yppandeför­bud. Hur ställer sig din klient till anklagelse­rna?

– Eftersom det är yppandeför­bud kan jag inte svara på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden