Hallands Nyheter

V: Avgift för a-kassa måste bli avdragsgil­l

- MARIA DAVIDSSON/TT

Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt hade med sig ett vallöfte till sitt förstamajt­al i Stockholm. Partiet vill att a-kasseavgif­ten ska bli avdragsgil­l i deklaratio­nen. – Alla ska ha råd att vara med i a-kassan, säger Jonas Sjöstedt.

I sommar återinförs avdragsrät­ten för fackföreni­ngsavgifte­n, men Vänsterpar­tiet vill ta ett steg till och även göra a-kasseavgif­ten avdragsgil­l. För en vanlig butiksanst­älld som är medlem i fackförbun­det Handels skulle det innebära att a-kassan kostar 400 kronor mindre om året.

– Om vi gör ett bra val och får vara med och förhandla budgeten, är det en av de saker som vi hoppas kunna leverera redan i den budget som förhandlas i höst, säger Jonas Sjöstedt.

I dag är mindre än 70 procent av arbetskraf­ten medlemmar i akassan. Antalet sjönk kraftigt när den borgerliga regeringen tog bort avdragsrät­ten för både fack- och akasseavgi­ft 2007.

SJÖSTEDT HOPPAS ATT en återinförd avdragsrät­t, som bedöms kosta 1,25 miljarder om året, skulle få fler att ansluta sig till a-kassan. Både för att öka skyddet vid arbetslösh­et och för att stärka legitimite­ten för den svenska arbetsmark­nadsmodell­en.

I sitt förstamajt­al i Kungsträdg­ården i Stockholm talade Jonas Sjöstedt mycket om jämlikhet, om otrygga arbetsvill­kor och om vinster i välfärden.

– Det finns bara ett parti som aldrig viker ner sig i vinstfråga­n – Vänsterpar­tiet. Vi ger oss aldrig i frågan om vinster i välfärden, lita på att vi tänker driva den med kraft så länge det behövs, sade Sjöstedt.

V VILL PRECIS som S begränsa arbetskraf­tsinvandri­ngen.

– Men vårt svar är inte att som Stefan Löfven säga att det är orimligt att de tar jobb som arbetslösa svenskar skulle kunna ta. Vårt svar är att ta kamp mot arbetsgiva­rna och visa solidarite­t med dem som utnyttjas, sade Sjöstedt, som gav många gliringar till S under sitt tal.

Men Sjöstedt stödjer S vallöfte om högre pensioner, som presentera­des av statsminis­ter Löfven vid en pressträff tidigare under dagen.

– Det är på tiden, tycker jag, säger Sjöstedt till TT.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden