Hallands Nyheter

USA får kritik för uteblivet tullbeslut

- MATS RÖRBECKER/TT

Beskedet om huruvida Sverige och andra Eu-länder kommer att drabbas av USA:S nya tullar på stål och aluminium dröjer ytterligar­e en månad. – Ett riktigt dåligt beslut av Trump, säger EU- och handelsmin­ister Ann Linde om förseninge­n.

– Det ökar osäkerhete­n på marknaden, många svenska stålföreta­g kommer nu återigen inte veta vad som gäller, fortsätter Linde (S).

Liksom Eu-kommission­en är hon kritisk till USA:S agerande i förhandlin­garna.

–FÖRST FICK VI en månads undantag, nu får vi en månad till. Det är inte ett seriöst sätt att förhandla på.

Eu-kommission­en, med handelskom­missionär Cecilia Malmström, skriver i ett uttalande att USA:S tullar på stål och aluminium inte kan rättfärdig­as med hänvisning till landets nationella säkerhet, och kritiserar formerna för diskussion­en med Vita huset:

”Som en långvarig partner och vän till USA kommer EU inte att förhandla under hot”, skriver kommission­en, som anser att EU ”fullständi­gt och permanent” bör undantas från tullarna.

Ann Linde befarar att ytterligar­e investerin­gar nu kommer att läggas på is till följd av osäkerhete­n, och att den svenska stålindust­rin ska påverkas negativt. Ett annat orosmoln är att det kinesiska stål som varit ämnat för den amerikansk­a marknaden i stället ska exporteras till EU, med prispress som följd.

USA INFÖRDE I MARS nya tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, men tillfällig­a undantag gjordes för EU, Kanada, Mexiko, Brasilien, Australien och Argentina. När det gäller de tre sistnämnda länderna har USA nått överenskom­melser om permanenta undantag enligt Vita huset. Även Sydkorea kommer att undantas från tullarna.

EU, Kanada och Mexiko får nu vänta på besked om ståltullar­na till den 1 juni.

Om USA skrotar undantaget införs tullar på 25 procent på svensk export för cirka fyra miljarder kronor, nästan 10 procent av den totala svenska stålexport­en.

 ?? Bild: SOFIA ERIKSSON/TT ?? SÅG ALLT. Mohammed Said blev vittne till hur delar av en robot föll ner i de centrala delarna av Saudiarabi­ens huvudstad Riyad i slutet av mars.
Bild: SOFIA ERIKSSON/TT SÅG ALLT. Mohammed Said blev vittne till hur delar av en robot föll ner i de centrala delarna av Saudiarabi­ens huvudstad Riyad i slutet av mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden