Hallands Nyheter

Rebeller låter robotar regna över Riyad

- SOFIA ERIKSSON/TT

Rivalitete­n mellan ärkefiende­rna Iran och Saudiarabi­en skär som ett spjut genom Mellanöste­rn. I Riyad har konflikten blivit högst påtaglig sedan rebeller börjat skjuta robotar från Jemen mot den saudiska huvudstade­n.

Det var en söndag som alla andra efter solnedgång­sbönen. Mohammed Said arbetade som vanligt i en kopierings­butik i centrala Riyad när han plötsligt hörde explosione­r. Han sprang ut och fick syn på en bit av en robot som ramlat ned mitt i den vältrafike­rade gatan.

– Det luktade skarpt, som av bensin. Alla var rädda och jag vågade inte gå för nära, berättar den 25-åriga egyptiern.

DET ENDA SOM rent visuellt fortfarand­e skvallrar om dramatiken i slutet av mars är några tilltufsad­e buskar i mitten av den asfalterad­e vägrenen. Men minnet av Huthirebel­lernas styrkedemo­nstration lever kvar i området.

Abdul Mohzen var på väg till flygplatse­n när han blev vittne till hur robotdelar föll ned på ett hus i ett annat kvarter och dödade en person.

– Jag hörde ljudet först, det lät som en jordbävnin­g. Jag blev otroligt chockad, väntade mig inte att något sådant skulle hända här i Riyad. Vi har varit förskonade från orolighete­r, säger 30-åringen som är offentliga­nställd och inte vill vara med på bild av rädsla för problem.

Mohzen är i full färd med att beskriva hur hemstaden har blivit en allt osäkrare plats när han hejdas av några dova smällar som får himlen och marken att vibrera.

I KOPIERINGS­BUTIKEN skrattar personalen nervöst. Inte kan det väl vara ännu en attack? Nej, det ödesmättad­e mullret avfärdas som en del av det åskoväder som har sänkt sig över Riyad.

– Det är väldigt farligt att skjuta robotar mot en tätbefolka­d stad. Det är terroratta­cker som måste stoppas med det internatio­nella samfundets hjälp, fortsätter Mohzen men blir avbruten av en ringande mobiltelef­on med en orolig röst i andra änden.

Det visar sig att Huthirebel­lerna för fjärde gången på fem månader har skjutit robotar från Jemen mot Riyad. Sedan 2015 leder Saudiarabi­en en allians av arabstater som försöker trycka tillbaka rebellerna och återinsätt­a grannlande­ts internatio­nellt erkända regering. Huthirebel­lerna har hotat med fler attacker om inte saudierna slutar att bomba och Riyad har i sin tur använt attackerna som ett sätt att legitimera en blockad som har förvärrat den humanitära situatione­n.

Riyad beskyller ärkefiende­n Iran för att förse rebellerna med vapen, vilket förnekas av Teheran som hävdar att anklagelse­rna är en dimridå som syftar till att avleda uppmärksam­heten från bombningar­na av * Iran och Saudiarabi­en är bittra rivaler som kämpar om att vara den dominerand­e makten i Mellanöste­rn. Misstron går flera årtionden tillbaka och fördjupas av religion. Länderna följer varsin av de två huvudfåror­na inom islam – Iran är till stor del shiamuslim­skt och Saudiarabi­en ser sig själv som den ledande sunnimusli­mska kraften i världen.

* Saudiarabi­ens uppfattnin­g som ledare av den muslimska världen utmanades när den västvänlig­a regimen i Teheran 1979 föll för en Usafientli­g shiamuslim­sk revolution.

* När Irak gick till anfall mot Iran 1980 hade den iranska regimen inga pålitliga bundsförva­nter. Efter krigets slut ansträngde sig Iran för att skapa band till arabvärlde­n. Regimen i Syrien blev nära förtrogen. Iran hade en stor del i att den shiamuslim­ska milisen Hizbollah bildades i Libanon och blev huvudspons­or av palestinsk­a Hamas.

* När Iranfientl­ige Saddam Hussein störtades i den Usa-ledda invasionen av Irak 2003 försvann en avgörande militär motvikt mot det iranska inflytande­t i Irak, som sedan dess har ökat. rebellmål. Den saudiskled­da alliansen har genomfört tusentals luftangrep­p, vilka ofta har drabbat civila områden med dödlig utgång – något som har väckt internatio­nell kritik.

OCH ÄVEN OM många saudier håller med om regeringen­s argument för att ingripa i Jemen finns inte direkt något utrymme att vädra missnöje för den som anser det motsatta. Kritik mot styret är känsligt och kan sluta med fängelse.

– Attackerna mot Riyad inleddes efter det att Saudiarabi­en började sina försök att stoppa Irans inflytande i Jemen. Det är ingen hemlighet vad Teheran håller på med. De förstörde Syrien, sedan Irak och nu Jemen. Det är bra att vi deltar i kriget, säger Mohzen.

Iran och Saudiarabi­en är inblandade i flera proxykrig som handlar om vem som ska vara den dominerand­e makten i Mellanöste­rn. De senaste årens regionala turbulens har ökat rivalitete­n ytterligar­e. Många saudier anser att det inte är mer än rätt att landet står upp mot Iran.

– Det är inget nytt att Iran är vår fiende, men nu har de en plattform i Jemen som innebär ett nytt hot för oss här i Riyad, säger shejk Adil alkalbani som är imam i en av huvudstade­ns moskéer.

– Iran använder religion för att korrumpera och splittra länder. Saudiarabi­en står i frontlinje­n och försvarar världens sunnimusli­mer. Det är vårt ansvar och vi slåss för den rätta saken, menar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden