Hallands Nyheter

Burmas militär lovar tuffa tag mot sexbrott

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Burmas ledare Aung San Suu Kyi och landets militära ledning intygar för delegation­en från FN:S säkerhetsr­åd att övergrepp ska utredas – om och när det finns trovärdiga bevis. – Det känns inte som att vi är på samma våglängd, säger Sveriges Fn-ambassadör Olof Skoog.

Delegation­en från FN:S säkerhetsr­åd inledde sitt besök i Burma och grannlande­t Bangladesh med ett besök i Cox’s Bazar, världens största flyktinglä­ger, där många av de 600 000 rohingyer som beräknas ha flytt befinner sig.

FN har tidigare beskrivit skeendena som drivit den muslimska minoritets­gruppen rohingya på flykt som ett möjligt folkmord.

PÅ MÅNDAGEN TRÄFFADE de Burmas de facto-ledare Aung San Suu Kyi i den burmesiska huvudstade­n Naypyidaw. Sedan träffade de Min Aung Hlaing, befälhavar­e för Burmas mäktiga militär, i ett separat möte.

RÅDET KRÄVDE bland annat att Burma ska släppa fram humanitär hjälp till områden där rohingyer befinner sig, att landet ska uppfylla sitt löfte om att låta rohingyer på flykt återvända och att personer som gjort sig skyldiga till övergrepp på de mänskliga rättighete­rna ska ställas till svars.

– Och det har varit en rätt så rak, ärlig och uppriktig diskussion, säger Olof Skoog.

Suu Kyi anklagas av stora delar av omvärlden för att passivt ha följt militärens offensiv mot rohingyern­a i delstaten Rakhine.

–De har en helt annan bild av vad som har hänt som man försöker förmedla, att det är mycket mer komplicera­t än den bild som omvärlden har av övergrepp och vems fel det är, säger Olof Skoog.

– Det känns inte som att vi är på samma våglängd riktigt, framför allt inte militärern­a.

Skoog medger att hans förväntnin­gar inför resan var lågt ställda, men säger att det är viktigt att visa att rohingyern­a inte har glömts bort.

SOM HAN SER det behöver den burmesiska regeringen först och främst vinna folkgruppe­ns förtroende.

– Men jag känner inte riktigt att man har rätt inställnin­g, om jag ska vara helt ärlig.

Diplomater som deltog vid mötet säger till Reuters att Aung San Suu Kyi lovade att alla trovärdiga uppgifter om övergrepp ska utredas – i de fall det finns bevis.

Burmas nationelle säkerhetsr­ådgivare Thaung Tun säger att Suu Kyi alltid har varit noga med att lagen ska följas.

– Hon sade till säkerhetsr­ådets medlemmar att de skulle uppmärksam­ma oss på överträdel­ser av dessa lagar och vi kommer att göra vad som behövs för att agera, säger han till Reuters efter mötet.

REGERINGEN HAR DOCK begränsat inflytande över den burmesiska militären. Befälhavar­en Min Aung Hlaing säger till den statligt styrda tidningen Global New Light of Myanmar att sexuellt våld är förkastlig­t och att militären vidtar ”strängare och hårdare åtgärder mot sådana förövare”.

Under tisdagen har delegation­en varit på fältbesök i Rakhine. Området har varit i stort sett oåtkomligt för journalist­er de senaste åren.

– Det är positivt och något vi har insisterat på. Men vi kan inte röra oss fritt, det får vi inte göra. Vi får sila den info vi får och kanske inte träffa alla vi hade velat träffa, säger Olof Skoog.

Gruppen har passerat förbi två helt skövlade byar, men också en by som byggts upp igen, rapportera­r Reuters. Burma har byggt ett mottagning­scentrum där 150 personer om dagen ska kunna passera, samt ett transitläg­er där 30 000 återvändar­e ska kunna bo.

”Men jag känner inte riktigt att man har rätt inställnin­g, om jag ska vara helt ärlig.”

OLOF SKOOG Fn-ambassadör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden