Hallands Nyheter

Halmstad i centrum för världspoli­tiken

PINGPONGDI­PLOMATI. Den som påstår att politik och sport inte har med varandra att göra talar snarare utifrån ett önskemål än hur verklighet­en fungerar.

- DAG GUSTAVSSON

LEDARE 4/5. Många gånger vore det säkert bra att inte blanda ihop dessa två vitt skilda saker, sedan finns det också tillfällen då sammankopp­landet kan medföra något positivt.

NORD- OCH SYDKOREA vill nu ännu en gång understryk­a en mer fredlig inriktning länderna emellan. Vid OS i Pyeongchan­g tågade man in gemensamt vid invigninge­n och dessutom hade man ett gemensamt damlag i hockeyturn­éringen. Under pågående lag-vm i bordtennis i Halmstad överraskad­e damlagen från de båda länderna att de inte ville ställas mot varandra i den kvartfinal de nått fram till, istället gick de samman i ett enat Korea för att ställas mot annat motstånd.

Hur sportsligt detta tillvägagå­ngssätt ses av de som brinner för pingisens regelbok förtäljer inte denna solskenshi­storia, men styrelsen för det internatio­nella bordtennis­förbundet ska enligt uppgift ha mottagit beskedet med en stående ovation. Detta var ett klokt beslut, för det vore inte någon bra reklam för sporten att sätta käppar i hjulen för en fredshandl­ing.

DETTA BESLUT OCH agerande av de koreanska lagen (mycket troligt med politisk regisseran­de i bakgrunden) är samtidigt en gåva till mästerskap­ens värd – Halmstad. Att lag-vm i bordtennis genomförs på den svenska västkusten är kanske välkänt för en del länder i Asien där sporten är stor, men för stora delar av världen går det hela troligen ganska obemärkt förbi. Åtminstone fram tills nu då det kan bli som före detta pingisprof­fset Jörgen Person uttryckte det: ”Dessutom sätter det här inslaget i ”pingpongdi­plomatin” Sverige och Halmstad på kartan”.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden