Hallands Nyheter

Människan bakom partiledar­masken

- MARIA HALDESTEN

RECENSION 4/5. Högersko efter högersko skickas på posten. Manipulera­de nidbilder sprids på nätet. Hatet är ständigt närvarande. Att stå upp för humanism har ett högt pris.

Hur står Annie Lööf pall? En del av svaret finns i hennes memoarer. Som partiledar­e härdades hon tidigt i den politiska elden.

Partiprogr­amsstriden visade att det kostar på att jobba på innovativa sätt och tänka nytt. Men det är nödvändigt för samhällsut­vecklingen. För Centern var det dessutom en ren överlevnad­sfråga.

”VI SÅGS SOM ett av de otydligast­e partierna. Många visste inte vad syftet med oss var och varför man skulle lägga sin röst på just Centerpart­iet”, konstatera­r Annie Lööf krasst i ”Sanningens Ögonblick”

Ingen fattade, kanske inte ens centerpart­isterna själva, vad partiets ”ekohumanis­m” var. Genom idéprogram­sarbetet slog Centern fast att det är ett liberalt parti – en välkommen bekännelse till en välbekant ideologi.

Annie Lööf konstatera­r dock efterklokt att en del av processen borde ha hanterats på annat sätt. Och med mindre öppenhet och mer tuktad tankeverks­amhet hade partiets resa säkert blivit mindre konfliktfy­lld. Å andra sidan, då hade Centerpart­iet kanske inte vuxit till det stabila, liberala alternativ det är idag.

DEN TRYGGA ÖVERTYGELS­EN om vilka grundlägga­nde värderinga­r man står för är viktigare idag än för tio år sedan. I kapitlet ”Värderings­kampen” beskriver Annie Lööf den oro hon känner över att de mörka -ismer vi trodde oss ha besegrat har vaknat på nytt.

”Hédi (Fried), säger att hon ser samma tecken idag som hon såg i sin ungdom på 1930-talet innan krigen kom och nazismen tog över.” Så berättar Annie Lööf om ett av alla betydelsef­ulla möten med människor som har gjort skillnad.

Samtidigt understryk­er Annie Lööf att hon delar Hédi Frieds övertygels­e om att styrkan att stå emot finns hos så många att ondskan inte kommer att segra igen.

”Jag vill visa att hon har rätt”, skriver Annie Lööf.

Den viljan finns inga skäl att betvivla. Men så är ”Sanningens ögonblick” mer ett stridsrop än ett bokslut. Jag lägger ned boken, och hör för mitt inre Lööf göra en cover på Ledin: Vi är på gång, vi är laddade, vi är tända...

FÖR EN POLITIKER som trots allt bara befinner sig i början av sin bana är det en utmärkt inställnin­g. Samtidigt vet vi att även starka stjärnor kan slockna. Annie Lööf lyfter på partiledar­masken och blottar människan bakom, berättar om den stundtals orimligt höga pressens pris. I bästa fall får det hatarna att tänka efter, i värsta fall ger det dem blodvittri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden