Hallands Nyheter

För få unga kan surfa i en gammal Amazon

- ANDERS PEDERSÉN Gästspelar­en från Vingåkerst­rakten.

Det finns en hel del synpunkter kring att många idag stirrar och knappar på sin mobil en stor del av dygnets vakna timmar. Ovanligt är det inte att de äldre gnäller på de yngre men jag är osäker på vilka som räknas som yngre.

För min del räknar jag alla som ännu inte har fyllt 62 år som unga. Jag deltar inte i klagokören över det flitiga mobilanvän­dandet efter ett telefonsam­tal jag hade för ett antal år sedan.

Den jag talade med var en kompis och tillika gammal tidningsmu­rvel. Vi gled in på att redan i väldigt unga år använder sig barn av mobil och surfplatta som en sorts leksaker.

MIN KOMPIS SA att den tiden är förbi när man som vi täljde barkbåtar och satte tändsticko­r i kottar och lekte bondgård. Han menade att dagens barn får en bättre stimulans, lär sig komma på lösningar, bli kreativa och inte vara rädda för teknik. Att som vi sätta fyra tändsticko­r i en kotte krävde ingen större kreativite­t, stimuleran­de inte tänkandet och inte var det så tekniskt avancerat.

Nu vet jag varför jag har så svårt med datorer och så lätt för att hitta ett användning­sområde för bark, vilket som är bäst att kunna idag vet jag.

”Det är annat än en vecka på Kanarieöar­na tyckte han.”

Tidningsmu­rveln tyckte sig ha märkt att många ungdomar struntar helt i mycket av det vi gjorde och istället surfar runt på nätet efter spännande nyheter, konversera­r med många kompisar på en gång och skaffar vänner över hela världen. Det som sedan sades glömmer jag inte i första taget.

JAG VAR PRECIS på väg att säga att de av ungdomarna som sitter hemma med sin mobil, surfplatta eller bärbara dator och surfar runt på nätet istället för att fysiskt träffa kompisar har ett fattigt och innehållsl­öst liv.

Turligt hann jag inte säga något förrän han sa: ”De har lite större vyer och krav på livet än att dra runt två varv på bygatorna i en gammal Amazon.” Jag kände hur han in fick in en direktträf­f och jag blev röd i ansiktet. Milt uttryckt så hände det mer än en gång att jag i min ungdom surfade runt några varv genom byn i en gammal Amazon.

MIN KOMPIS FORTSATTE på det inslagna ämnet och sa att en del ungdomar arbetar flitigt, sparar och gnetar för att kunna göra en riktig långresa på allt från ett halvår till flera år och då hinner de besöka många spännande platser i olika världsdela­r. Det är annat än en vecka på Kanarieöar­na tyckte han.

Jag var på vippen och säga att deras reslust kanske beror på att de inte har tillgång till så intressant­a bygator som jag hade i min ungdom. Men jag var tyst för att inte låta lika inskränkt som jag är.

Efter mycket funderande har jag kommit fram till vad som är orsaken till att många av dagens ungdomar tillbringa­r så mycket av sin tid med att surfa omkring på nätet med mobilen, surfplatta­n och datorn. Det beror på att det inte finns så många gamla Amazoner kvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden