Hallands Nyheter

Varbergs Bois FC behöver miljoner

SPORT: Varbergs Bois FC vädjar till sponsorer och medlemmar om pengar. Intäkterna har minskat och budgeten har redan spruckit. Elitlicens­en är i stor fara.

- MIKAEL MARTINSSON mikael.martinsson@hn.se 010-471 52 47

Varbergs Bois FC behöver 2,5 miljoner kronor före 31 augusti och sedan ytterligar­e 1,3 miljoner för att blir helt skuldfritt. Under fredagen informerad­es sponsorer och hederskort­sinnehavar­e. Ordförande­n Lars Karlsson säger att detta är den ”jobbigaste tiden någonsin”.

–Vi tar höjd eftersom det kan hända saker på vägen också. Det kan regna i derbyt mot Halmstad till exempel, säger ordförande­n Lars Karlsson.

Nu väljer man att lägga alla kort på bordet.

Det egna kapitalet var årsskiftet minus 843000 kronor och klubben ska den 31 augusti lämna in en kontrollba­lansräknin­g till Licensnämn­den för att få elitlicens 2019. Men underskott­et är högre än så. Det behövs kring 2,5 miljoner och målet är sedan att vara helt skuldfritt 2019. Då behöver klubben ytterligar­e 1,3 miljoner kronor för att kunna betala exempelvis checkkredi­ter och lån från medlemmar.

Intäkterna har inte alls följt budgeten under inledninge­n av året.

– Placerings­bonusen 2017 var baserat på en femteplats och det blev en elfteplats och det innebar att sista utbetalnin­gen från Svensk Elitfotbol­l i februari innebar en avvikelse i budgeten på 551 000 kronor, berättar klubbchefe­n Kujtim Bala.

DESSUTOM HAR sponsorför­säljningen inte följt budget och publikintä­kterna minskat. Klubben har gjort om budgeten och istället för prognosen på plus 750 000 kronor. Ligger den på minus 800 000. Det betyder att pengarna som måste jobbas in växer snabbt.

– Vi fortsätter såklart att arbeta med sponsorer, säger Lars Karlsson. Ligger några ekonomiska oegentligh­eter bakom något av detta?

– Nej, absolut inte, säger Lars Karlsson.

Styrelsen har under fredagen informerat om läget och vädjar nu om hjälp.

– Vi klarar inte det internt och måste ha hjälp utifrån och vi vill verkligen ro detta iland. Det var jobbiga möten vi haft under dagen men det kändes ändå positivt. Nu har var och en åkt hem för att tänka och vi kommer att ge förslag på hur mycket vi behöver från var och en för att nå till den summan vi behöver, säger Lars Karlsson.

Nye styrelseme­dlemmen Henrik Dahl sammanfatt­ar:

– Det kändes ändå positivt och vi gör det här för vår ungdomssat­sning som nu börjar bära frukt och få fram framtida egna produkter i seniortrup­pen och vi är tydliga med att ungdomsver­ksamheten kommer att vara orörd. Och jag känner verkligen att vi har en styrelse som kräver samarbete mellan senior- och ungdomsver­ksamhet. Det har aldrig varit så här bra förut, säger Henrik.

KLUBBEN HAR INFORMERAT Varbergs kommun om läget och har begärt ett möte nästa vecka.

Anders Henricson sitter också i styrelsen:

– Vi har skurit i kostnader sedan 2014 med 2,8 miljoner men under tiden har också intäkterna minskat med 1,7– 1,8 miljoner och nu måste alla hjälpa till. Jag tänker inte bara ekonomiskt utan också att komma på våra hemmamatch­er. Annars är det kört bokstavlig­t talat. Henrik Dahl: – Vi lägger alla kort på bordet och är så transparen­ta det går. Såklart var det en chock för många men folk älskar Bois och man är måna om oss. Vi behöver fler som är det.

A-lagsverksa­mheten kommer att fortsätta som tidigare.

– SEDAN FÅR vi se vad som händer den 31 augusti, men inget vi planerat. Vi har en utveckling­sbar trupp, säger klubbchefe­n Kujtim Bala.

– Det är viktigt att ha en stark seniortrup­p för vår numera starka akademi. Och om man ska bedriva en verksamhet i Superettan kan man inte gå ner mer. Vi har lägst löner i Superettan och lägst omsättning och mindre än 13 miljoner går det inte att ha, säger Lars Karlsson.

Ungdomsans­varige styrelseme­dlemmen Pelle Larsson är tydlig:

– Vi åker hellre ur än går i konkurs. Den diskussion­en är lättare att föra i styrelsen nu än för bara ett år sedan.

 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ??
Bild: KRISTER ANDERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden