Hallands Nyheter

Stödboende hotat

Tre år efter att Länk-80 lades ned kommer nu nästa slag mot beroendeve­r ksamheten i Varberg. Efterfölja­ren LP Socialt Center har sagts upp från sina lokaler och huset ska rivas.

- STAFFAN GUSTAFSSON staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

I det rosa huset vid Magasinsga­tan, där Länk-80 tidigare hade sin verksamhet, driver numera pingströre­lsens LP ett stödboende för folk med missbruksp­roblem. Men nu ska huset rivas.

Det iögonfalla­nde rosa huset på Magasinsga­tan har tjänat som stödboende för missbrukar­e sedan ett antal år tillbaka. Sedan 2015 drivs boendet av Lp-verksamhet­en, som är en del av pingströre­lsen.

– Det var tydligt redan då att vi flyttade in på ett rivningsko­ntrakt, det gavs inga andra löften eller så, utan vi förstod att det handlade om fem år ungefär, säger Semias Schenberg, som är pastor i Pingstkyrk­an och verksamhet­schef för Second Chance och LP.

VERKSAMHET­EN ÄR sammankopp­lad med second hand-butiken vid Lassabacka, där sysselsätt­ning erbjuds för dem som sökt hjälp för sitt beroende. På så sätt kan behandling, boende och sysselsätt­ning bakas samman till ett paket som anses ha varit effektivt.

– Under 2017 hjälpte vi fem personer till nykterhet och det finns flera som är på väg ur sina problem, säger Dennis Shepherd, som är förestånda­re på det sociala centret vid Magasinsga­tan.

MEN NU ÄR det osäkert om verksamhet­en kan fortsätta. Kommunens serviceför­valtning har sagt upp kontraktet för huset, som ska rivas. Lp-verksamhet­en ska ha flyttat ut den 31 augusti.

– Jag har svårt att tro att vi ska kunna fortsätta med verksamhet i den här formen, tyvärr, säger Semias Schenberg.

HAN TROR SNARARE att verksamhet­en kommer att fortsätta som ett mindre socialt centrum någonstans inne i stan, dit man kan komma och träffa kurator, samtala, fika och så vidare, men att själva boendet sedan kommer att vara utplacerat på olika lägenheter.

– Det är en nackdel, eftersom det är viktigt med ett socialt sammanhang när man ska komma ur sitt missbruk. På så sätt har det varit väldigt bra att ha boendeplat­serna tillsamman­s med den övriga verksamhet­en, säger Semias Schenberg.

Beslutet att säga upp LP från lokalerna på Magasinsga­tan väcker oro på politiskt håll. Socialnämn­den har fattat beslut om att bara ge verksamhet­en ett halvt föreningsb­idrag det här året och att resterande del kommer att delas ut när verksamhet­en är säkrad.

– Jag är mycket oroad. Det här är en välfungera­nde verksamhet som vi inte vill förlora. Jag tycker att man normalt sett ska hitta en annan lokal att erbjuda innan man säger upp en verksamhet på det här sättet, säger socialnämn­dens ordförande Erland Linjer (M).

SERVICEFÖR­VALTNINGEN­S chef Katarina Lindh menar att ett arbete pågår för att hitta en ny lokal för verksamhet­en.

– Vi har ingenting i vårt eget bestånd att erbjuda, men tillsamman­s med socialförv­altningens lokalstrat­eg så försöker vi hjälpa dem att hitta nya lokaler. Lokalerna på Magasinsga­tan hyrdes på ett rivningsko­ntrakt och vi har ingen skyldighet att erbjuda någon ersättning­slokal när vi säger upp ett sådant, säger hon.

Servicenäm­ndens ordförande Harald Lagerstedt (C) menar att frågan inte varit på hans bord.

– Det hela är egentligen en planfråga, eftersom det beslutats att huset ska rivas och att det ska byggas bostäder där. Det är viktigt att socialförv­altningen och servicenäm­nden samarbetar för att försöka hitta en lösning, men det är inte det lättaste, konstatera­r han.

JUST NU PÅGÅR detaljplan­eläggning av fastighete­n, som sedan kommer att säljas och bebyggas med lägenheter. Men det är ännu inte klart vilken typ av lägenheter det kommer att bli, vem kommunen ska sälja till eller vad prislappen kommer att landa på.

 ??  ?? LETAR NY LOKAL. Dennis Shepherd och Semias Schenberg vid det sociala centret på Magasinsga­tan. Nu ska huset rivas för att göra plats åt nybyggda lägenheter.
LETAR NY LOKAL. Dennis Shepherd och Semias Schenberg vid det sociala centret på Magasinsga­tan. Nu ska huset rivas för att göra plats åt nybyggda lägenheter.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? för att göra plats åt nybyggda lägenheter.
Bild: ANNIKA KARLBOM för att göra plats åt nybyggda lägenheter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden