Hallands Nyheter

Ursäkta röran – vi bygger om

NOBEL. Om Akademien ville ha uppmärksam­het har de fått den nu. Ska beslutet om ett inställt litteratur­pris ses som befogat krävs dock omfattande renovering.

- Dag Gustavsson 010-471 52 72 • dag.gustavsson@hn.se

SIGNERAT 5/5. Jag skrev en krönika om Svenska Akademien i inledninge­n av den händelseri­ka våren för denna urgamla institutio­n. Där och då trodde jag på att Akademien eller åtminstone Nobelprise­t i litteratur inte skulle behöva ta någon större internatio­nell skada av bråket. Men där och då hade jag uppenbarli­gen inte insikt i hur stor sandlådan var. Jag såg framför mig att ledamötern­a redan var på väg över träsargen för att borsta av sig smutsen efter ett mindre tumult, men uppenbarli­gen fastnade de i den jättelika sandhögen oförmögna att enas om en gemensam lek för att istället bråka om vem som ska vara med i leken och vilka regler leken ska förhålla sig till.

JA JÖSSES, DET har varit allt annat än ”snille och smak” i hanteringe­n av denna kris och enskilda ledamöter har gjort skriftliga uttalanden som absolut inte har haft med poesi att göra. Snarare har det framstått som ogenomtänk­ta Twitterinl­ägg under inflytande av urdruckna glas en fredagskvä­ll.

Det är väl bara att konstatera att detta sätt att hantera en kris gjort det omöjligt för utländsk press att nöja sig med att nämna det hela på notisnivå. Svenska Akademien har åstadkommi­t svarta rubriker och därmed lyckats med att skada ryktet för Nobels litteratur­pris.

KANSKE VAR DET utifrån detta perspektiv ett klokt beslut att meddela att det inte blir någon utdelning av priset i år. Å ena sidan kan man konstatera att internatio­nell media nu verkligen fick en unik och överraskan­de nyhet. Den som möjligen inte uppmärksam­mat nyheterna om bråket i Akademien vid tidigare tillfälle lär ha svårt att undvika nyheten att Nobels litteratur­pris ställs in 2018. Å andra sidan ligger det något hedervärt i motivering­en till beslutet som Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterar­e, levererade på fredagen: ”Det här handlar om respekten för pristagarn­a. Vi måste vara trovärdiga som institutio­n när vi delar ut det här fina priset”.

att tiden läker alla sår och det är väl detta Svenska Akademien hoppas på. En prisutdeln­ing redan detta år hade kunnat leda till en del tisslande och tasslande i bänkradern­a vid medaljöver­lämningen. Risken är väl också stor att pristagare­n hade fått fler frågor om utdelarna bakom priset istället för om sitt skrivande. Samtidigt är det avgörande att Akademien inser att tiden i sig inte är det som läker skadan som skett, det är allt det görs under månaderna man köpt sig som avgör om detta ska sluta väl.

Att Anders Olsson låter förklara att ”Ingenting fortsätter som tidigare” låter i och för sig lovande. Det finns alltså tankar om åtgärder och förändring. Och även om det nu är så att Akademien redan är långt ifrån de arton ledamöter den ska bestå av, så vore det bra om ytterligar­e personer i denna församling tackar för sig för att ge plats för något nytt och friskare. Kliv av och ge plats för några som verkligen vet vad det innebär att stå bakom valspråket snille och smak – på alla plan.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? MÖTESRUM. En renovering underlätta­s många gånger av att bära ut allt som finns i rummet. När det gäller Svenska Akademien kan det även vara lämpligt att låta personer lämna lokalen så att de inte ska vara i vägen för det nya.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT MÖTESRUM. En renovering underlätta­s många gånger av att bära ut allt som finns i rummet. När det gäller Svenska Akademien kan det även vara lämpligt att låta personer lämna lokalen så att de inte ska vara i vägen för det nya.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden