Hallands Nyheter

Matkasse ska ge barn bättre vanor

- Stefan.nodesjo@hn.se

En nyttig matkasse ska ge bättre matvanor för barn som har fetma. - Vi kommer att erbjuda 60 familjer att vara med i pilotproje­ktet, säger Lovisa Sjögren, ansvarig läkare på Hallands Sjukhus Halmstads barnklinik.

Det är nio familjer som sedan några veckor tillbaka, till reducerat pris, kan hämta ut en näringsber­äknad middagskas­se fem dagar varje vecka under tre månader.

Tanken bakom pilotproje­ktet är att så tidigt så möjligt kunna styra mot sundare matvanor. Och för det behöver familjen vara med.

IDÉN ÄR HALLÄNDSK, Region Halland är först att testa i praktiken. Via Icas samarbete med Generation Pep, som arbetar med barn och ungdomars hälsa, har man fått en lokal aktör som kan leverera kassarna.

– Vi vill ta bort hinder för att goda vanor ska kunna grundlägga­s. Att det finns en kasse med middagar och hälsosamma recept gör det lättare, säger Lovisa Sjögren, som ansvarar för vården av barn med fetma. Det lägre priset är också en faktor. – Det vore oetiskt att rekommende­ra mat man inte har råd med.

Tanken är att kunna ändra måltidsord­ningen, att mat lagas från grunden, att man lugnt och stilla sitter och äter.

MÅLET ÄR ATT göra en kostinter-vention, som förhoppnin­gsvis har effekt, om än längre fram.

– Tre månader är en ganska kort tid, man kan ändra vanor kring kosten men resultatet för viktutveck­ling kanske bör mätas på två– tre år.

Det är ingen dietkost utan vanliga portioner, en per person.

När de nio familjerna­s tre månader är avslutade ska man förhoppnin­gsvis ha finslipat idén så att det i september är dags för 60 familjer att ingå i pilotproje­ktet.

I slutet av året ska projektet utvärderas. Dels hur familjerna­s matvanor sett ut före projektet, dels efter avslutat projekt och också hur matvanorna blivit ett antal månader efter projektet. Utvärderin­gen lär därför vara klar om ett år.

Barnklinik­en har 150 barn inskrivna i Varberg och antalet växer. I dag är över 20 procent av svenska barn överviktig­a och 3–5 procent har fetma. Övervikt definieras som en riskfaktor att utveckla fetma, som ses som en sjukdom.

Att Region Halland samarbetar med en matvaruked­ja är ovanligt.

– Inga patientdat­a lämnas ut till Ica eller andra aktörer, försäkrar Lovisa Sjögren.

– Familjerna får erbjudande­t men tar själva kontakt med Ica för att få kassen. Vi vill vetenskapl­igt utvärdera insatsen och då är det otroligt viktigt att vi arbetar oberoende

STEFAN NODESJÖ

”Vi vill ta bort hinder för att goda vanor ska kunna grundlägga­s.” LOVISA SJÖGREN

läkare

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? OPRÖVAT. Matkassepr­ojektet leds av Lovisa Sjögren, läkare på Hallands Sjukhus Halmstads barnklinik. Ett oprövat sätt att hjälpa överviktig­a barn. ”Vi vågar lite utanför boxen”, säger hon.
Bild: ANDERS HOFGREN OPRÖVAT. Matkassepr­ojektet leds av Lovisa Sjögren, läkare på Hallands Sjukhus Halmstads barnklinik. Ett oprövat sätt att hjälpa överviktig­a barn. ”Vi vågar lite utanför boxen”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden