Hallands Nyheter

Ingen kulvert när deponin saneras

- STAFFAN GUSTAFSSON

Det blir för dyrt att kulvertera Lassabacka­diket. Det konstatera­r kommunstyr­elsen och slopar den delen av saneringen av gamla deponin.

I höstas fattade kommunen beslut om hur den gamla Lassabacka­deponin ut mot Naturum Getterön ska saneras. Eftersom området är svårt förorenat krävdes ett snabbt beslut om sanering – någonting som resulterad­e i en smäll på knappt 64 miljoner kronor för kommunen.

I planerna ingick att Lassabacka­diket, som rinner ut i Fareviken, ska kulvertera­s. Men under vintern har det uppdagats att en sådan kulverteri­ng skulle bli mycket kostsam.

– Eftersom diket först skulle kulvertera­s och sedan täckas över med massor så skulle det dessutom kanske krävas pålning. Eftersom kulverteri­ngen i varje fall inte bedömts avgörande ur miljösynpu­nkt så har vi nu valt att låta diket ligga kvar öppet i stället, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M).

Av beslutsund­erlaget framgår också att: ”Den volym massor från projekt Varbergstu­nneln som inte kommer kunna läggas ovanpå Lassadiket kommer i stället till stor del kunna hänvisas och användas till projekt Västerport. Om inte Västerport tillförs massor från projekt Varbergstu­nneln behöver massorna köpas in. Sammantage­t bedöms det därför vara mest ekonomiskt lämpligt för kommunen att inte kulvertera och därigenom undvika en kostnad för efterbehan­dlingen om cirka tio miljoner kronor.”

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FÖR DYRT. Naturum med område som skulle saneras blev för dyrt.
Bild: ANNIKA KARLBOM FÖR DYRT. Naturum med område som skulle saneras blev för dyrt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden