Hallands Nyheter

Ny lekplats till glädje för barn i Apelvikshö­jd

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

– Vi älskar allt här, sa Molly Carlsson (6,5 år) när Apelvikshö­jds nya lekplats hade invigts av hennes pappa.

Efter invignings­talet berättade hamn- och gatunämnde­ns ordförande Tobias Carlsson (L) att hans barn hade provat lekplatsen redan tidigare och givit den betyg.

Molly och storebror Dexter Carlsson (snart åtta år) var långt ifrån ensamma på torsdagskv­ällen, när varbergare i alla åldrar inspektera­de klätterstä­llningar, gungor och rutschkano­r nedanför Apelvikshö­jds kyrka.

– Kul att så många är här. Vi har mixat standardut­rustning med egna, individuel­la konstrukti­oner, som tornen. De ska knyta an till Subbe fyr, som man ser härifrån, förklarade Tobias Carlsson.

De som bor i närheten fick för ett drygt år sedan tycka till om lekplatsen­s placering och innehåll.

– Lekplatsen har inslag av utegym, som kan vara en del av en motionsrun­da eller något för de vuxna att göra i stället för att bara titta på barnen, fortsatte Tobias Carlsson.

EN AV DE närvarande föräldrarn­a, Therese Olofsson, gav tummen upp även till den fina utsikten och utformning­en.

– Ja, det är härligt med det gröna som ramar in allt. Jag gillar att det finns en hinderbana och skottkärro­r att låna om man stoppar i en tiokrona, precis som med en kundvagn, sa Therese, medan hennes snart åttaåriga dotter Milla åkte rutschkana med klasskamra­ten Julie Andersson.

EN BIT DÄRIFRÅN trängdes Filippa Blixt med systrarna Emelie och Julia Wingård.

Landskapsa­rkitekten Jens Bengtsson berättade att bänkarna förstås var placerade så att föräldrarn­a skulle kunna njuta av eftermidda­gssolen.

– Förutom att bredda brukargrup­pen och ha mer fokus på vuxna och äldre, så har vi även tänkt på att använda naturliga material. Vi har lärkträ i stället för tryckimpre­gnerat och kutterspån som mjukt underlag i stället för konstgräs eller gummiasfal­t. Skillnaden i livslängd är marginell och enda nackdelen är att vi måste fylla på spån då och då, förklarade Jens Bengtsson, efter att ha delat ut godis, varm korv och dricka till besökarna.

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? KLASSKAMRA­TER. Milla Olofsson (till vänster) och Julie Andersson testade rutschkana, medan syskonen Dexter och Molly Carlsson väntade på sin tur.
Bild: MARTIN ERLANDSSON KLASSKAMRA­TER. Milla Olofsson (till vänster) och Julie Andersson testade rutschkana, medan syskonen Dexter och Molly Carlsson väntade på sin tur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden