Hallands Nyheter

Färre vapen än tidigare i amnestin

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hn.se

Under den nyss avslutade amnestin riktade polisen särskilda strategier mot att få bort vapen från kriminella miljöer. ”Inte så jätteframg­ångsrikt”, säger poliskommi­ssarie Ulf Bejrum efter avslutat datum, men åtminstone några av de inlämnade vapnen tros ha kommit ur kriminella händer.

Den största andelen av de inlämnade vapnen, vars slutgiltig­a siffra fastställs först om några veckor, kommer dock från vad kommissari­e Ulf Bejrum beskriver som ”kategori vanliga människor”.

– Det kan handla om en gammal far som avlidit sedan tio år tillbaka, men på vinden står fortfarand­e ett gäng jaktvapen som nu blivit illegala när ingen har licens för dem. Under amnestin kan damen då komma och lämna in vapnen, utan att bli ifrågasatt eller ens behöva lämna sitt namn, säger Bejrum.

DEN SENASTE AMNESTIN har pågått sedan den första februari och avslutades den sista april. Nationellt har färre vapen lämnats in, nu cirka 10 000, än under den dessförinn­an när man under 2013 fick in cirka 15 000 vapen. Liknande trend ser Ulf Bejrum i Halland.

– Det är färre än senast, konstatera­r han utan att kunna ge några exakta siffror.

Vid halvtidsmä­tningen i mars hade 62 vapen lämnats in på polisstati­onen i Halmstad. Ytterligar­e 20 i Laholm, och 3 i Hylte. Totalt i hela region Väst var vid mätningen i mars 1107 vapen inlämnade, och tros nu har slutat på någonstans runt 1 700. Men att tro att de kommer från kriminella världen vore naivt, tror poliskommi­ssarien.

– De kriminella har inte som rutin att ringa till polisen direkt. Våra satsningar att få bort vapen från kriminalit­et under amnestin har i stället legat mot vad vi kallar för ”tredje person”, det vill säga att vi riktar in oss mot fritidsgår­dar eller kuratorer på skolor där man misstänker att det finns elever som kan bära vapen med informatio­n att de kan vända sig till oss, säger han.

Hur många vapen som har kommit in denna väg är för tidigt att säga och även om Bejrum inte vill beskriva strategin som speciellt framgångsr­ik tror man att åtminstone några vapen hittat till polisen på detta vis.

– Det kan också vara att mamman ringer in, eller att en före detta flickvän sitter med fyra gamla vapen på vinden och kontaktar polis, säger Bejrum.

”De kriminella har inte som rutin att ringa till polisen direkt. Våra satsningar att få bort vapen från kriminalit­et under amnestin har i stället legat mot vad vi kallar för ’tredje person’.”

ALLA INSAMLADE VAPEN transporte­ras efter räkning till Nationellt forensiskt centrum där man bedömer om de ska skrotas eller eventuellt undersökas. Är vapnen ovanliga kan det hända att de hamnar på museum.

I höst genomförs ännu en amnesti – för handgranat­er och andra explosiva varor som tidigare inte omfattats av amnestin. Försvarsut­skottet har ställt sig bakom regeringen­s förslag, skriver nyhetsbyrå­n TT.

ULF BEJRUM kommissari­e

 ?? Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV ?? FÄRRE I ÅR. Årets vapenamnes­ti genererade färre inlämnade vapen än den dessförinn­an, som utfördes 2013. Bilden är en arkivbild från polisstati­onen i Halmstad, 2013.
Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV FÄRRE I ÅR. Årets vapenamnes­ti genererade färre inlämnade vapen än den dessförinn­an, som utfördes 2013. Bilden är en arkivbild från polisstati­onen i Halmstad, 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden