Hallands Nyheter

Allians vill ha hjälp att bygga upp Syrien

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

I det Syrien varifrån terrorgrup­pen IS är på väg att drivas bort, är behoven av hjälp och återuppbyg­gnad enorma. Den Usa-ledda alliansen mot IS ber nu om blågul hjälp.

Bild efter bild vittnar om den enorma förödelse som råder i de syriska områden som befriats från IS: Hus står i ruiner, elektricit­et och rent vatten saknas och gatorna är fulla av rasmassor. Att stabiliser­a och bygga upp dessa samhällen är av högsta vikt, inte minst för att förhindra att extremistg­rupper på nytt får fäste om den svårt prövade civilbefol­kningen.

– IS stod trots allt för viss stabilitet och säkerhet. Om vi inte snabbt får till det i de befriade områdena skapas en besvikelse som kan utnyttjas av extremiste­r, varnar Jonas Wechsler, högt uppsatt amerikansk diplomat och en av de ansvariga för USA:S insatser inom den globala allians som bekämpar IS.

WECHSLER ÄR I STOCKHOLM för möten på bland annat Sida och utrikesdep­artementet som han hoppas ska resultera i svenska pengar till det han beskriver som tidiga återuppbyg­gnadsproje­kt. Det handlar bland annat om att få elnät att fungera, gator röjda och att döda kroppar fraktas bort och begravs.

Alliansens medlemmar har stött sådant arbete i Irak men i det konflikthä­rjade Syrien är situatione­n mer komplex, i synnerhet i nordost där FN saknar representa­tion och där IS fortfarand­e har viss närvaro.

–Just det tidiga återuppbyg­gnadsprogr­ammet är hotat, det kan komma att stängas inom kort om vi inte får nya medel, säger han.

Wechsler hoppas på motsvarand­e knappt 170 miljoner kronor från Sverige. Grannlände­r som Danmark och Norge har redan lovat stöd för andra projekt, som minröjning.

Hans rundresa sker i ljuset av att USA för en tid sedan aviserade att man ser över sitt eget stöd till återuppbyg­gnaden i Syrien, då man anser att fördelning­en mellan alliansmed­lemmarna är orättvis.

Samtidigt, betonar Wechsler, är alliansen mycket nära sitt mål om att driva bort IS från Syrien. Med hjälp av kartor visar han att terrorgrup­pen i dagsläget håller cirka fem procent av landet i totalt tre områden.

– Vi ser ljuset i tunnelns slut. Det betyder att Syrien snart är befriat, liksom Irak. Men det betyder inte att IS är besegrat, säger han.

FÖR ATT FÅ TILL en hållbar återuppbyg­gnad samarbetar alliansen med lokala ledare och grupper, som utför arbetet på marken. Utmaningar­na är många, bland annat finns viss misstro hos civilbefol­kningen som upplevt såväl IS styre som regimens förtryck och alliansens bombningar.

En obesvarad fråga är hur man gör med familjemed­lemmar till Is-stridande som tillfångat­agits. Och situatione­n skuggas av att IS i Syrien enligt Wechsler sannolikt kommer att försöka återgå till att vara en underjordi­sk rebellröre­lse.

– Det är frustreran­de. Med tanke på det hot som kan komma ur Syrien finns det många närliggand­e länder som borde ta återuppbyg­gnaden på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden