Hallands Nyheter

Stabilt stöd – trots protester

- LOUISE NORDSTRÖM/TT WIKTOR NUMMELIN/TT WIKTOR NUMMELIN/TT LOUISE NORDSTRÖM/TT

det inte riktigt ut så, säger Alcyone Wemaere.

– På kort tid har han lanserat sjuttioelv­atusen reformer som framför allt berör de mer utsatta samhällskl­asserna och han ger inte intrycket av att lyssna på någon annan än sig själv, lite som en allsmäktig kung som tycker sig veta bäst om allt, säger hon.

Wemaere pekar på bland annat på arbetsmark­nadsreform­en, skatteoch utbildning­sreformen och senast reformen som berör den statsägda franska järnvägsbo­laget SNCF.

Macron hoppas få ny fart på arbetsmark­naden genom att göra det lättare för företag att avskeda personal och förhandla lokalt med arbetstaga­rna.

Inom järnvägen handlar det främst om att öppna upp för konkurrens och ändra SNCF:S juridiska status – vilket motståndar­na ser som ett första steg mot en privatiser­ing.

PÅ SKATTESIDA­N HAR Macron dessutom nyligen öppnat för att avskaffa den 30-procentiga ”utreseskat­t” som investerar­e måste betala om de tar sina pengar ut ur landet.

Ekonomiskt har en viss positiv effekt visat sig. Arbetslösh­eten har sjunkit från 9,4 till 8,9 procent sedan Macron tog över. Både Macrons egna medhjälpar­e och neutrala ekonomer betonar samtidigt att det fortfarand­e är för tidigt för att dra några säkra slutsatser.

Presidente­n själv har talat om att reformerna ska ge en tydlig effekt först 18–24 månader in i mandatpe- rioden.bland Macron-anhängare talas framför allt om en företagspo­sitiv anda som kopplas till presidente­n – inte minst utomlands.

– Vi har definitivt sett många internatio­nella fonder och entreprenö­rer som börjar bli allt mer intressera­de av att komma eller komma tillbaka till Frankrike för att göra affärer, säger Roxanne Varza, chef för ett företag som hjälper nystartade bolag att utvecklas, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Att företagarn­a ger tummen upp krockar samtidigt med ett växande missnöje bland franska arbetare. Järnvägsar­betare och studenter, inte minst på den yttersta vänsterkan­ten, har demonstrer­at flitigt, även om antalet deltagare varit betydligt mindre än vad arrangörer­na hoppats på.

DE SENASTE opinionsun­dersökning­arna visar också på en tydlig klasskilln­ad i synen på Macron. 58 procent av tjänstemän­nen och 52 procent av medelklass­en ser honom i ett positivt ljus, men bara 38 procent av arbetarna och 34 procent av hantverkar­na, enligt mätinstitu­ten Elabe och Wavestone.

I Paris svajar 36-årige försäljare­n Julien Miguel mellan de två lägren.

– Jag är ju varken pensionär eller järnvägsar­betare så jag kan inte säga att jag personlige­n känner mig besviken eller sviken, men ibland uppträder han på ett sätt som är sårande. Det är synd och inte riktigt vad jag hade väntat mig, säger Miguel. Vissa strejkar och protestera­r. Andra jublar än. Efter ett år som president funderar fransmänne­n fortfarand­e på om Emmanuel Macron är fågel eller fisk. Men skulle det hållas val igen skulle hans seger antagligen bli lika klar som i fjol.

Värmebölja råder i Strasbourg, precis som under de där dagarna i juni 2017 då förre ekonomimin­istern Emmanuel Macron säkrade sig en total majoritet i det franska parlamente­t efter segern i presidentv­alet mot Nationella frontens Marine Le Pen.

Vid juridiska fakulteten på Strasbourg­s universite­t är det också hett. När TT kommer på besök är institutio­nen blockerad, som en av följd av landsomfat­tande protester mot Macrons politik från missnöjda studentorg­anisatione­r.

– Han säger sig vilja starta om ekonomin, men sänker bara skatten för de rika, fnyser studenten Nawel.

MEN ALLA håller inte med. – Överlag är jag mer positivt än negativt inställd. Han har genomfört en rad förenkling­ar. Fast samtidigt är vi i något sorts tillstånd av ständiga förändring­ar, vilket gör både arbetsgiva­re och arbetstaga­re osäkra, säger studiekoll­egan Thomas.

I TT:S lilla mini-enkät i solskenet får Macron stöd av två av sex tillfrågad­e studenter. Det är ungefär lika många som i en mätning från opinionsin­stitutet Ifop, där 33–36 procent säger att de skulle rösta på Macron i en första valomgång, om det hölls ett nytt presidentv­al redan i dag.

Det är faktiskt runt 10 procentenh­eter mer än i valet i fjol, trots att motståndar­na gärna påpekar att bara 44 procent av fransmänne­n tycker att presidente­n gör ett bra jobb. Det stödet har å andra sidan varit ganska stabilt ändå sedan han tillträdde som president.

ÄVEN BLAND PARISBOR är bilden delad. Claudine, som inte vill utge sitt riktiga namn eftersom hon i sitt yrke inte bör uttrycka sig politiskt, är en av de som röstade för Macron men känner sig besviken över vad hon beskriver som hans översittar­fasoner.

– Till en början var jag hoppfull, men hans beteende irriterar mig. Han kör igenom sina reformer utan att de går till röstning i parlamente­t, och han känns väldigt långt ifrån folket. Det är som om han inte tycker han behöver ha kontakt med oss. Det är han som vet bäst, säger hon.

Marknadsdi­rektör Louis de Fouchier tillhör presidente­ns La République En Marche parti och beskriver sig själv som ett av Macrons ”superfans”.

– Reformer är aldrig populära och sanningar gör ont. Ibland kanske det kostar honom, men han vågar och han är ärlig! Det han gör nu har Frankrike behövt i över 30 år. Jag trodde aldrig jag skulle få se något sådant här under min livstid, säger han.

 ?? Bild: CLAUDE PARIS/AP/TT/ARKIV ?? INTE POPULÄR BLAND ALLA. Mängder av demonstrat­ioner har kantat Emmanuel Macrons första år som president i Frankrike.
Bild: CLAUDE PARIS/AP/TT/ARKIV INTE POPULÄR BLAND ALLA. Mängder av demonstrat­ioner har kantat Emmanuel Macrons första år som president i Frankrike.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden