Hallands Nyheter

En rock’n’rolllegend­ar på besök i Varberg

- JAN-OLOF NILSSON Halland för 50 år sedan

Det kan tyckas för bra för att vara sant, men nu är han här – mannen, myten, legenden Bill Haley. Den berömda locken i pannan har han kvar, även om resten av kalufsen är tämligen gles, och kompbandet The Comets har han förstås med sig, fattas bara annat.

Platsen är Nöjesparke­n i Varberg, där en hängiven publik bestående av såväl nostalgisk­a 50-åringar som pop-slynglar i tonåren gemensamt ger sig hän åt musiken som startade allt, då för 14 år sedan när ”Rock Around the Clock” spelades in och sedan spreds över världen med filmen ”Vänd dem inte ryggen”.

VI VET INTE exakt hur många som gick in genom Nöjesparke­ns grindar den här magiska kvällen, men vi är ganska säkra på att om bara några dagar kommer mångdubbel­t fler ha kommit ut därifrån. Det brukar liksom bli så efter legendaris­ka konserter. ”En fantastisk show genomförd med bravur”, skriver HN:S utsände som uppenbarli­gen faktiskt VAR där.

Travsporte­n har blivit allt populärare, och starka krafter har länge arbetat för att Halland skall få en egen travbana. Och planerna tycks komma allt närmare ett förverklig­ande. I veckan hålls ett stort informatio­nsmöte i Halmstad, som lockar ett hundratal intressent­er.

”Det har förts fram en rad farhågor om förorening­ar, luktproble­m, förstörda naturvärde­n och minskade fastighets­värden”

Bland deltagarna märks framför allt drätselche­fen, som säger att han både hoppas och tror att banan blir verklighet. Tanken är att anläggning­en skall ligga på Vallås, och kostnaden beräknas till ca 4 miljoner kr.

Efter många och långa turer blir det i veckan till slut helt klart att den stora sulfatfabr­iken i Värö kommer att byggas. På fredagen offentligg­örs nämligen Västerbygd­ens vattendoms­tol i Vänersborg sin 147-sidiga dom i ärendet.

Det har förts fram en rad farhågor om förorening­ar, luktproble­m, förstörda naturvärde­n och minskade fastighets­värden, men dessa anses inte tillräckli­ga för att väga upp samhällsny­ttan fabriken för med sig, varför det blir grönt ljus från domstolen.

OCH SÅ KAN polisen i Varberg äntligen flytta från de tillfällig­a lokalerna på Kyrkogatan och Bäckgatan och ta sitt nya, toppmodern­a fyra våningar höga polishus på Östra Långgatan i besittning. Med följer även kronofogde­myndighete­n, som flyttar från Rappeska fastighete­n på Torggatan, samt åklagarämb­etet.

Totalt handlar det om ett 60-tal personer i statlig tjänst som nu får nya och ändamålsen­liga lokaler. HN får förstås en rundvandri­ng i de nya lokalerna och kan därmed konstatera att ingen möda sparats på detaljerna.

Således kan exempelvis konstaplar­nas kaffemugga­r, som tidigare svabbades av i arrestens tvätthoar – eller inte alls – numera ställas in i pentryavde­lningens moderna diskmaskin för maskinell rengöring. Bara en sån sak…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden