Hallands Nyheter

Kvinnor mot män när golfen testar nytt

- CARL GÖRANSSON/TT

Mer show, mer fart – och kvinnor som tävlar mot män. I ett försök att moderniser­a sig och nå en ny publik testar golfen lite annorlunda grepp på Europatour­en den här helgen.

Tävlingen Golfsixes genomförde­s i fjol för första gången på herrarnas Europatour. Tvåmannala­g spelade korta och rappa sexhålsmat­cher och på ett hål fanns en tickande slagklocka som tvingade spelarna att slå inom en viss tid. Publiken behövde inte vara tyst inför slagen och spelarna showade mer än vanligt.

Det var med andra ord något helt annat än en klassisk slagtävlin­g över 72 hål och fyra dagar.

EXPERIMENT­ET GAV MERSMAK och den här gången är även damerna inbjudna till golfpartyt på The Centurion Club norr om London. Två rena damlag – ett engelskt och ett europeiskt – har fått wildcards och finns bland de 16 lagen i lördagens gruppspel.

– Jag ser verkligen fram emot det, det ska bli kul att testa något annorlunda. Jag har inte spelat något liknande förut, sade engelska Charley Hull, rankad 24:a i världen, till Europatour­en.

– Jag tror att det är bra för golfen och att fansen kommer gilla det också.

Ett annat wildcard har delats ut till ”kaptenslag­et”, bestående av Solheim Cup-kaptenen Catriona Matthew och Ryder Cup-kaptenen Thomas Björn. Björn är även han positiv till att golfen vågar testa nya vägar för att förhoppnin­gsvis nå en ny och delvis yngre publik.

– Det finns så många 72-hålstävlin­gar runt om i världen, så det måste finnas utrymme för någonting annat som ger en annan typ av golf och skapar mer intresse, sade dansken till Golf Digest.

DET VIKTIGASTE DEN här helgen är kanske inte vilket lag som vinner i slutändan, utan vilken bild av golfen som tävlingen skickar ut.

– Det här är ingen normal golftävlin­g där alla är väldigt seriösa och har böjda huvuden. Det här är helt annorlunda, det handlar om att ha kul och erbjuda en bra bild av spelet, sade Björn.

– Jag tror också att det är oerhört viktigt att försöka bryta barriärern­a som har funnits mellan män och kvinnor inom golfen.

Sverige represente­ras av Joakim Lagergren och förra veckans vinnare på touren, Alexander Björk. I gruppspele­t väntar dubbelt engelskt motstånd – både herr- och damlaget – samt Sydafrika.

 ?? Bild: CHRIS CARLSON ?? DELTAR. Charley Hull finns med i ett av damlagen.
Bild: CHRIS CARLSON DELTAR. Charley Hull finns med i ett av damlagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden