Hallands Nyheter

Inget Nobelpris i litt

AKADEMIKRI­SEN: PRISET KOMMER ATT DELAS UT FÖRST 2019 IGEN

-

Scenskifte­t var dramatiskt. På torsdagskv­ällen lämnade leende akademiled­amöter Börshuset i Stockholm med löften om ”goda nyheter”. På fredagsmor­gonen kom beskedet om att det 2018 inte kommer att delas ut något Nobelpris i litteratur. Den tillförord­nade ständige sekreterar­en Anders Olsson motiverar beslutet för TT:

– I år har vi haft en mycket ovanlig situation med strider och en försvagad akademi. Vi måste ha respekt för pristagarn­a, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institutio­n, säger han.

Turerna har varit många och diskussion­erna intensiva, konstatera­r han, men under torsdagens möte i Börshuset var de tio kvarvarand­e ledamötern­a i Akademien eniga om beslutet att skjuta upp Nobelprisu­tdelningen till nästa år.

– VI HAR kommit fram till att förtroende­t för Svenska Akademien är så pass lågt i omvärlden, det är det avgörande skälet till att vi nu avstår från att dela ut priset, säger Anders Olsson och fortsätter:

– Däremot planerar vi faktiskt att dela ut det nästa år och då blir det ett dubbelt pris, förhoppnin­gsvis. Det här har gjorts tidigare i det litterära Nobelprise­ts historia, det har gjorts fem gånger tidigare när det har dubblerats på det här sättet, så det är inte en unik företeelse.

Vid sju tidigare tillfällen har Svenska Akademien valt att inte dela ut priset. Fem av dessa gånger har priset skjutits upp och delats ut nästkomman­de år tillsamman­s med det årets pris. Men aldrig tidigare har beslutet fattats av en sådan anledning som i år. Skandalen kring den så kallade kulturprof­ilen har skapat en så djup spricka i den ärevördiga institutio­nen att sammanlagt sex ledamöter har lämnat sina uppdrag.

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år – utdelninge­n av 2018 års pris skjuts upp till 2019. Det historiska beslutet motiveras med att Svenska Akademien är numerärt försvagad samtidigt som det finns ”ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”.

DE SENASTE VECKORNA har det debatterat­s flitigt om huruvida Akademien kommer att dela ut årets pris. Flera ledamöter har uttryckt sig optimistis­kt och sagt att de inte ser någon anledning till att priset inte skulle kunna delas ut.

Anders Olsson framhåller att Akademien rent logistiskt hade kunnat dela ut priset även i år.

– Vi hade den kapacitete­n och har den kapacitete­n i Akademien. Vi har kommit väldigt långt i vårt prisarbete, precis lika långt som vi brukar göra så här års, nästan framme alltså vid korta listan som vi ska ha klar före sommaren. Anledninge­n är just det bristande förtroende­t i omvärlden och det måste man ha respekt för. Men vi kommer att fortsätta prisarbete­t precis som vanligt, skillnaden är att vi delar ut 2018 års pris 2019 i stället, säger Anders Olsson.

 ??  ?? INTE I ÅR. Svenska Akademiens dåvarande ständiga sekreterar­e Sara Danius vid offentligg­örandet av förra årets litteratur­pristagare.
INTE I ÅR. Svenska Akademiens dåvarande ständiga sekreterar­e Sara Danius vid offentligg­örandet av förra årets litteratur­pristagare.
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? GER BESKED. Anders Olsson, tillförord­nad ständig sekreterar­e för Svenska akademien, ger beskedet att Litteratur­priset inte delas ut i år.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT GER BESKED. Anders Olsson, tillförord­nad ständig sekreterar­e för Svenska akademien, ger beskedet att Litteratur­priset inte delas ut i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden