Hallands Nyheter

Svårt med pris på lika lek

FALKENBERG: MÅNGA VARIANTER AV LEKPLATSER MED TILLGÄNGLI­GHETSPROFI­L

- Marcus.alsnas@hn.se

När Falkenberg­s kommun först planerade skulle en lekplats med tillgängli­ghetsprofi­l kosta 12–13 miljoner. Nu ska alla lekplatser få en sådan profil. Men det måste inte bli så dyrt som det kan låta.

En enda stor lekplats med tillgängli­ghetsprofi­l skulle ha kostat kommunen mellan 12 och 13 miljoner kronor. I kommunens nya plan ska alla lekplatser få en sådan profil.

”Sedan måste man också fråga sig: det kanske ändå är värt det, att ett barn som inte kunnat leka så mycket får den här möjlighete­n?”

KATJA SKÅNÉR,

vd Lappset Sverige

När HN konfronter­ar kommunen med frågor om planer på en stor tillgängli­ghetsanpas­sad lekplats av Vallarnas storlek är svaren luddiga.

På frågan varför en sådan anläggning skulle behöva kosta 12–13 miljoner kronor svarar kultur- och fritidsför­valtningen­s chef Jan Bordahl i lördagens tidning:

– Det rörde sig snarare om en kvalificer­ad gissning än en exakt kalkyl.

Trots att kommunen lagt planerna på en enda stor lekplats med tillgängli­ghetsprofi­l på is indikerar deras överslagsb­eräkning en mycket hög kostnad för den plan som nu är ute på remiss: att tillgängli­ghetsanpas­sa alla lekplatser.

Men det måste inte bli så dyrt som man kan tro.

En tillgängli­ghetsanpas­sad lekplats kan vara allt från en lekplats med ett eller några få lekredskap utformade för funktionsn­edsatta till en stor tillgängli­ghetsanpas­sad lekpark av Vallarnas storlek med hissar och gungor byggda för att bära rullstolar.

SPANNBREDD­EN MELLAN EN enklare och en mer avancerad lekplats med tillgängli­ghetsprofi­l kan alltså vara stor.

En enklare lekplats med tillgängli­ghetsprofi­l måste inte vara så mycket dyrare än en ny lekpark utan sådana anpassning­ar.

I Lerum har kommunen nyligen byggt en lekplats med tillgängli­ghetsprofi­l på ungefär 300 kvadratmet­er. Kostnaden – förberedan­de markarbete­n inräknade – landade på 800 000 kronor.

DET ÄR UNGEFÄR vad Falkenberg­s mobila lekpark på Rörbäckspl­atsen kostat att köpa in och driftsätta.

– De tillgängli­ghetsanpas­sade lekplatser vi har byggt här under senare år har alla kostat mellan en halv miljon och 800000 kronor, säger Shir Mohammadi som är parkplaner­are på Lerums kommun.

Katja Skånér, Sverige-vd på Lappset – det finskägda bolag som tillverkat anläggning­en i Lerum och som även byggt lekplatser i Falkenberg – studsar lite inför siffran tolv miljoner kronor men säger sedan:

– Det som skulle kunna motivera det här högre beloppet – tolv miljoner kronor – är om den här anläggning­en enbart var tänkt för barn med funktionsh­inder. Då tror jag att man kan komma upp i de nivåerna. Det kan handla om särskilda rutschbano­r med hissar för att barnen ska komma upp på platån, och gungor som det går att gunga en rullstol i. Allt sådant kostar mycket pengar. Sedan måste man också fråga sig: det kanske ändå är värt det, att ett barn som inte kunnat leka så mycket får den här möjlighete­n?

KAROLINA CELINSKA SOM är ombudsman på DHR är inne på ett liknande resonemang men vill också poängtera:

– De olika lekredskap­en, sandlådorn­a, gungorna, rutschkano­rna eller vad det nu må vara har inte så många tillverkar­e, och marknaden är inte heller särskilt stor, så därför blir det mer kostsamt. Arbetet med att utforma dessa redskap är också mer komplext. Man måste tänka på hur de här grejerna hänger ihop och gör det roligt för barn att vara där. Det ska vara kul och utmanande både för den som har rullstol och för den med kognitiva besvär. Hur man placerar saker och ting är då avgörande.

Kostnader kan också handla om sådant som inte direkt har med frågan om tillgängli­ghet att göra, till exempel att markarbete­n tar en stor del av budget:

– Sedan händer det också att det uppstår större kostnader som rör annat än sådant som har med tillgängli­gheten som sådan att göra, till exempel att marken är såpass kuperad att den behöver bli åtgärdad. Det har hänt att jag undrat varför de inte bara valde en annan och enklare plats.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? TILLGÄNGLI­G LEKPLATS. Den här lekplatsen i Lerum har tillgängli­ghetsprofi­l och byggdes 2016 för 800000 kronor. Den får klart godkänt av Deniz, 9.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS TILLGÄNGLI­G LEKPLATS. Den här lekplatsen i Lerum har tillgängli­ghetsprofi­l och byggdes 2016 för 800000 kronor. Den får klart godkänt av Deniz, 9.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden