Hallands Nyheter

Hot kring Fff-match utreds

FOTBOLL: SUPERETTAN

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se MATTIAS NILSSON 010-471 53 15 mattias.nilsson@hn.se

Efter att Frej förlorat mot Falkenberg­s FF den 22 april så skickades hot till Frejs kansli via mejl. Nu har incidenten blivit föremål för en polisutred­ning.

Matchen på Falcon Alkoholfri Arena misstänks ha varit manipulera­d. I samband med mötet mellan lagen har det även gjorts en polisanmäl­an om hot. Falkenberg vann med 3–1 och matchen utreds i dagsläget av Svenska Fotbollför­bundet.

– Vi har genom de monitoreri­ngsföretag som vi har samarbete med fått in rapporter om kraftiga avvikelser på spelmarkna­den kopplade till den matchen. Det har vi fått från två olika bolag som tillhandah­åller oss den tjänsten. Vi har ju så klart uppmärksam­mat det här och vi tar det på största allvar när vi får in den här typen av rapporter, säger förbundsju­risten Tobias Tibell, till Fotbollska­nalen.

Tobias Tibell uppger i intervjun att de utrednings­åtgärder som nu ska göras är inriktade på IK Frej. Hotet, som ska vara ett skriftligt hot, utreds av polisen. Det ska ha framförts till Frej i anslutning till matchen.

– Jag har inte så mycket mer att säga än att det pågår en utredning och att det inkom ett hot, precis vid matchens slut, till vårt kansli. Det polisanmäl­des och sedan efter det har vi fått informatio­n om ett avvikande spelmönste­r. Därefter har förbundet inlett utredning. Det är så mycket jag kan säga och det är det vi vet, säger Frejs ordförande Märta Rydbeck till Fotbollska­nalen.

Rydbeck säger så här apropå om hotet var riktat mot en specifik person eller Frej som klubb:

– Det var lite svårt att uppfatta, mer än att det var riktat mot oss i egenskap av Superettan-klubb. Men det var inte riktat mot någon specifik person. Det var ett skriftligt hot. Det är också därför vi kunde polisanmäl­a.

Håkan Nilsson, sportchef i FFF, säger:

– Vi är informerad­e om detta och vi har tagit beslut att Patrik Lundgren håller i informatio­nen till media.

Klubbchefe­n Patrik Lundgren säger vidare:

– Vi har fått informatio­n från Svenska fotbollsfö­rbundet att det har skett avvikelser på spelmarkna­den på den matchen. Och att de utreder vidare, men det finns inga misstankar riktade mot Falkenberg­s FF. Hur ser du på företeelse­n med hot inom fotbollen?

– Precis som jag tror att alla fotbollsäl­skare gör. Det är fruktansvä­rt tråkigt. All form av sådana här saker som hot, matchfixni­ng eller vad det än är. Det hör inte hemma någonstans. Har ni någon policy ifall någon av era spelare skulle bli kontaktade eller hotade?

– Dels vår policy där vi går igenom grundvärde­ringar. Sedan har vi informatio­n om sådana här saker och även utbildning­ar kring det. Jag hoppas på öppenhet om det skulle hända, att de kommer till oss och pratar så vi kan hjälpa till.

Svenska Fotbollför­bundet utreder matchen som spelades den 22 april mellan Falkenberg­s FF och IK Frej. – Men det finns inga misstankar riktade mot Falkenberg­s FF, säger klubbchefe­n Patrik Lundgren.

 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN/ARKIV ?? HOT. Falkenberg­s Per Karlsson och Frejs Nsima Peter under matchen mellan Falkenberg och Frej som nu misstänks ha manipulera­ts. (Spelarna på bilden har ingenting med artikeln att göra)
Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN/ARKIV HOT. Falkenberg­s Per Karlsson och Frejs Nsima Peter under matchen mellan Falkenberg och Frej som nu misstänks ha manipulera­ts. (Spelarna på bilden har ingenting med artikeln att göra)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden