Hallands Nyheter

Pressfrihe­ten behöver värnas – lokalt och globalt

- EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Så sent som för några dagar sedan blev vi bryskt påminda om journalist­ers villkor när de är på plats för att berätta om det som händer där det händer och när det händer. Nio journalist­er dödades vid ett terrordåd i Kabul, terrorgrup­pen IS säger sig ligga bakom attackerna, skriver AFP, och journalist­erna arbetade för lokala medier men även för franska AFP och brittiska BBC.

UTSATTHETE­N GÄLLER DOCK inte bara att rapportera från farliga platser i vår värld. I många länder är journalist­er som kritiserar makten utsatta för fara för sin egen säkerhet. Ett av de farligaste länderna för journalist­er att jobba i är Ryssland. Sedan 1992 har 59 journalist­er mördats i landet (Källa: Committee to Protect Journalist­s).

I Turkiet, som aspirerar på Eu-medlemskap, fängslas kritiska journalist­er på order av president Erdogan. I Eritrea sitter svenska journalist­en Dawit Isaak fortfarand­e fängslad utan vare sig åtal eller rättegång. Exemplen är lika många som förfärande.

LÄGET I SVERIGE är på många sätt helt annorlunda. Ändå finns hoten här också. Journalist­er jagas även här, dock inte av makten eller staten, utan av människor som inte gillar vad journalist­er rapportera­r om.

JAKTEN SKER MEST på nätet, eller via post och telefon. Fysiska angrepp är ovanliga men för den skull är inte utsatthete­n mindre obehaglig. Syftet är att skrämmas och att få journalist­er att låta bli att skriva om vissa saker. Invandring, sexualbrot­t och feminism är ämnen som triggar dessa krafter särskilt.

Anonyma konton i sociala medier var tidigare ensamma om de värsta hatattacke­rna men i dag är det helt acceptabel­t att i eget namn uttrycka sitt hat gentemot journalist­er. När uppmaninga­r att göra nattliga hembesök sprids i de högerextre­ma nätverken behöver man inte vara särskilt bräcklig för att känna oro.

OTRYGGA JOURNALIST­ER GÖR inte ett bra jobb. Det är ett uttryck som brukar användas när det handlar om svenska journalist­ers villkor rent allmänt med osäkra anställnin­gar och dålig arbetsmilj­ö. Men att känna otrygghet inför den egna personliga säkerheten är något helt annat.

Det finns krafter som arbetar mycket medvetet för att få människors tilltro till traditione­lla, öppna och fria medier att minska. Att som journalist diskutera med en person som är till hundra procent övertygad om att du är en del av en konspirati­on, är intressant och skrämmande.

DET SPELAR INGEN roll hur många fakta du presentera­r, det finns alltid en ”alternativ källa” som hävdar att du ljuger och som personen tror mer på än det du säger. Även när en bluff blir avslöjad väljer man att tro på bluffen. Boken ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” av Jack Werner är i sammanhang­et väl värd att läsa.

Hur dessa krafter kommer att påverka valet i Sverige återstår att se. Rena stollerier ser lyckligtvi­s de flesta igenom men det mer sofistiker­ade trollandet – där det finns en agenda att skada tilliten till det demokratis­ka samhället där medierna är en avgörande del – har många en större benägenhet att ta till sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden