Hallands Nyheter

Allianser - ett hot mot demokratin?

-

POLITIK. Ingen har väl kunnat undgå att se den turbulens som uppstår, då ett parti inför en omröstning inte följer ”sin allians”. Den visade sig nu senast, när Centerpart­iet vågade hålla fast vid sin humanistis­ka syn på ensamkomma­nde flyktingba­rn.

Att ett av de mindre partierna – oavsett vad dom gått till val på för åsikter – skulle kunna göra så, är uteslutet. Dom har ju gått in i sin allians för att få vara med där saker bestäms. Då väger löftena till väljarna lätt. Detta gör att demokratin urholkas.

Jag är så gammal att jag minns debatterna i radio mellan herrarna Erlander, Boman, Hedlund, Ohlin och Hermansson – dom titulerade varandra med ”herr” och efternamn. Inför val fick man höra debatter, som var humoristis­ka och vänliga, men där man ändå kunde varar nog så bestämd. Det var inte givet att ett parti alltid tyckte samma som ett annat. Alla framförde sina åsikter. Man visste inte i förväg hur en omröstning skulle utfalla.

Nu är det de största partierna som styr sin allians och en röst på ett av de mindre partierna är i princip en bortkastad röst. Det kan inte aldrig så vackra ord i valpropaga­ndan ändra på.

Detta känns inte demokratis­kt. Alla åsikter ska få komma fram och alla röster väga lika tungt., Annars blir det alltmer meningslös­t att gå och rösta. Då är verkligen demokratin i fara.

Eia Olofsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden