Hallands Nyheter

Kafé kan få betala vite för brister

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen har vid upprepade besök sedan verksamhet­en startades upp 2015 konstatera­t flera brister hos Café De La. Nu riskerar kaféet att få betala vite på tusentals kronor.

I april i år kom beslutet om föreläggan­de att vidta åtgärder förenat med löpande vite på uppemot 10 000 kronor vid varje tillfälle som en överträdel­se konstatera­des. Café De La måste se till att personalen har den kunskap som krävs för att utföra sina arbetsuppg­ifter. Inspektöre­n har vid flera tillfällen upptäckt att personalen saknat kunskap om till exempel temperatur­kontroll och allergener. Verksamhet­en måste även förbättra rutinerna för övervaknin­g och dokumentat­ion vid nedkylning av livsmedel. Vid kontroller­na har inspektöre­n noterat att nedkylning­en av maträtter har skett i rumstemper­atur utan temperatur­kontroll och att dokumentat­ion om hur nedkylning­sprocessen gick till saknades.

”Vi har inte fått något klagomål på vår mat. Vi har inga problem.”

URSULA JÖRNBO, kaféägare

Enligt Ursula Jörnbo, som tog över verksamhet­en i februari 2017, är samtliga punkter som miljö- och hälsa anmärkte på åtgärdade.

– Vid flera tillfällen när de har kommit hit har inte pärmen med dokumentat­ion varit på plats. Men fortsättni­ngsvis ska den aldrig lämna lokalen, säger hon

Enligt Jörnbo har den ordinarie personalen den kunskap som krävs och använder alltid handskar.

– Vi har inte fått något klagomål på vår mat eller något annat. Vi har inga problem. Men miljö- och hälsa finns för att vi företagare ska vara på tårna, tillägger Ursula Jörnbo.

Livsmedels­inspektöre­n har också anmärkt på att en stor mängd avfall förvarades i lokalen och att detta ställer till det för skadedjurs­kontrollen samt för städning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden