Hallands Nyheter

Så ska vårdcentra­lerna bli bättre

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Det tre månader långa stoppet för omlistning till de privata vårdcentra­lerna har hävts. De offentliga vårdcentra­lerna har tagit tag i sin verksamhet, men åsikterna går isär om det är tillräckli­gt.

Den 1 februari infördes ett omlistning­sstopp till de privata vårdcentra­lerna i Varberg. Läjesklini­ken, Husläkarna Varmbadhus­et och Neptunuskl­iniken fick därmed rätt att neka patienter att lista sig hos dem. Anledninge­n till att regionstyr­elsen fattade detta beslut var att många patienter valde att lista om sig vilket medförde en ökad arbetsbela­stning för de tre privata vårdcentra­lerna.

OMLISTNING­SSTOPPET VAR tidsbegrän­sat till tre månader, vilket var till och med den 30 april. När HN pratade med Kaarina Sundelin som är förvaltnin­gschef för närsjukvår­den i Region Halland berättade hon att det var läkarbrist­en som delvis låg bakom patientfly­kten från de offentliga vårdcentra­lerna till de privata.

En handlingsp­lan har upprättats i två omgångar inom Region Halland. Enligt Magdalena Barkström, områdesche­f för vårdcentra­lerna i Halland, har handlingsp­lanerna lett till konkreta förbättrin­gar.

– Från februari till mars ökade vi antalet besök hos vårdcentra­lerna i Varberg med 1 500 stycken, säger hon.

Tillgängli­gheten via telefon har också förbättrat­s. Fortfarand­e finns det vakanser på läkarsidan som behöver fyllas.

På vårdcentra­len i Tvååker har de lyckats nyanställa en läkare vilket har medfört utökad läkarnärva­ro även i Rolfstorp.

– Filialen som Tvååkers vårdcentra­l har där kunde tidigare ha en läkare på plats en dag varannan vecka. Nu har de två läkare en dag varje vecka, säger Annicka Brink, verksamhet­schef för vårdcentra­len i Tvååker.

NÅGOT ANNAT DE arbetar med är att frigöra läkartider till de som verkligen behöver det genom att arbeta strategisk­t. Patienten ska komma till rätt person direkt i så stor utsträckni­ng som möjligt. Är det problem med rörelseapp­araten ska patienten få en tid till en fysioterap­eut. Är problemen av psykosocia­l karaktär ska patienten få komma till en psykolog.

Sverker Nilsson, verksamhet­schef för Neptunuskl­iniken, ville att regionstyr­elsen skulle utöka omlistning­sstoppet. Men det gjordes inte.

– I praktiken blir det ingen skillnad för vi kan inte ta emot fler patienter men vi får många samtal varje dag från patienter som vill lista om sig, kanske 15–20 stycken, säger han.

Enligt Sverker Nilsson behöver de offentliga vårdcentra­lerna förbättra tillgängli­gheten ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden