Hallands Nyheter

Schefen i Varberg

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

” Vi vill ha upp efterfråga­n så att inflatione­n kommer upp till vårt mål på två procent. Nu är vi nära så vi räknar med att vi kommer att höja räntan mot slutet av det här året.”

KERSTIN AF JOCHNICK

arbetskraf­t i flera sektorer, sade hon.

KERSTIN AF JOCHNICK förklarade att penningpol­itiken och den negativa räntan har bidragit till att stimulera ekonomin.

– Vi vill ha upp efterfråga­n så att inflatione­n kommer upp till vårt mål på två procent. Nu är vi nära så vi räknar med att vi kommer att höja räntan mot slutet av det här året. Hur fort kommer den höjningen att gå?

– Det kommer att gå ganska långsamt eftersom det för vår del är viktigt att inflatione­n förblir stabil runt två procent. Så det kommer att bli långsamma höjningar.

Det allmänna ränteläget är väldigt lågt, inte bara i Sverige, utan i hela världen, så under en tioårsperi­od har räntan kommit ner till låga nivåer.

–Inflations­målet är en pelare i den ekonomiska politiken och om inflatione­n är låg och jämn så är det bra smörjmedel för ekonomin. Det gör att det går att justera löner på ett rimligt sätt och det går att höja priser litegrann beroende på omständigh­eter, sade Kerstin af Jochnick.

Om inflatione­n är för hög, som var fallet på 1970-talet, är det också skadligt för ekonomin eftersom man inte vet vad pengarna är värda om fem–tio år. Motsatsen är deflation, som innebär att tillväxten stannat av och att priser sjunker.

– Sverige är beroende av export, 50 procent av vårt BNP kommer från den, nu går det bra i Europa och USA, vilket innebär att det även går bra i Sverige, sade Kerstin af Jochnick.

HON SER INTE några kraftiga nedgångar i den svenska ekonomin under de närmaste tre åren.

– Vi kommer ha en bra utveckling om vi sköter oss bra.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SEB som hade bjudit dit henne.
Bild: ANNIKA KARLBOM SEB som hade bjudit dit henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden