Hallands Nyheter

Kvinna misstänkt för dråp på barn

- TT

Sedan ett dött spädbarn hittats i Österåker kommun norr om Stockholm har en kvinna anhållits. Hon är på sannolika skäl misstänkt för mord alternativ­t barnadråp.

Barnet hittades under söndagens städning i ett villaområd­e. Kvarlevorn­a fanns i en väska, enligt Aftonblade­t, vars källor berättar att kroppen ska ha legat i väskan en längre tid.

Polis, åklagare och advokat är sparsamma med kommentare­r i ärendet.

– Utredninge­n är inne i ett känsligt skede, säger kammaråkla­gare Rickard Wahlqvist vid Norrorts åklagarkam­mare i Stockholm.

HAN BEKRÄFTAR FÖR TT att det rör sig ett spädbarn och att en person är frihetsber­övad:

– Jag vill inte uttala mig om något hon har sagt i förhör.

Rickard Wahlqvist vill inte heller säga något om ett eventuellt släktskap.

Vad gäller det i Sverige ovanliga brottet barnadråp anger brottsbalk­en att en kvinna som dödar sitt barn vid födseln eller vid en tidpunkt då hon på grund av födseln befinner sig i ”upprivet sinnestill­stånd eller i svårt trångmål” kan dömas till fängelse i upp till sex år.

Generellt visar internatio­nell forskning att när riktigt små barn dödas är mamman vanligtvis förövaren, enligt forskaren Henrik Lysell vid Västra Götalands kompetensc­entrum om våld i nära relationer.

EN RISKFAKTOR ÄR bland annat om mamman är mycket ung.

– Det är inte alls ovanligt att det handlar om graviditet­er som undanhålls för andra, ibland till och med för sig själv. Kvinnan är liksom själv inte är medveten om att hon är gravid.

Ibland kan handla om ett akut stresspåsl­ag kombinerat med en psykisk instabilit­et.

– När barnet väl kommer blir ett sätt att hantera situatione­n att göra sig av med barnet. Vissa kvinnor kan försätta sig i dissociati­va tillstånd, de är liksom utanför sin egen kropp när det sker, säger Henrik Lysell som inte uttalar sig specifikt om fallet i Österåker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden