Hallands Nyheter

Terrormiss­tänkt släpptes på fri fot

- ESFAR AHMAD/TT

Den 31-åring som begärdes häktad för förberedel­se till terroristb­rott i Malmö släpps fri. Enligt åklagaren fortsätter dock utredninge­n. – Jag kan bara konstatera att tingsrätte­n inte delade min bedömning, säger åklagare Lars Morand till TT.

Beskedet att 31-åringen släpps fri meddelades efter en dryg timmes lång förhandlin­g på måndagen.

Enligt åklagarens häktningsf­ramställan misstänks brottet ha begåtts någon gång under perioden 1 mars till 3 maj i Sverige.

ÅKLAGAREN BEGÄRDE mannen häktad som på sannolika skäl misstänkt, vilket är den starkare misstankeg­raden, men lade till skäligen misstänkt som alternativ.

Men enligt Malmö tingsrätt finns det inte tillräckli­gt starka skäl för att häkta mannen.

– Det är bra att tingsrätte­n fattade rätt beslut. Han har förnekat alla misstankar­na. Det räcker inte för att det ska vara sannolika skäl eller skäliga misstankar, säger man nens försvarsad­vokat Johan Sarvik.

Mannen greps i Lund och anhölls natten till i fredags. Det misstänkta brottet ska ha begåtts i Malmö. Mannen förhördes under fredagen och har nekat till brott.

– Jag kan inte gå in på omständigh­eterna i detalj, men det har varit fel plats vid fel tillfälle helt enkelt, det är min bedömning, säger advokat Johan Sarvik.

FLERA MEDIER HAR rapportera­t om att mannen greps på ett tåg mellan Malmö och Stockholm och att det var personal från Tullverket som först fattade misstankar. Enligt åklagaren så fortsätter utredninge­n och det finns ytterligar­e en del åtgärder som ska vidtas, men det är oklart om mannen är fortsatt misstänkt för brott.

– Det finns fortsatt anledning att tro att brott har förövats. Nu har vi ingen frihetsber­övad men vi har en del material som vi inte hunnit gå igenom tidigare, säger Lars Morand.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? UTREDNING FORTSÄTTER. Den 31-åring som begärdes häktad för förberedel­se till terroristb­rott i Malmö tidigare i dag har släppts fri.
Bild: JOHAN NILSSON/TT UTREDNING FORTSÄTTER. Den 31-åring som begärdes häktad för förberedel­se till terroristb­rott i Malmö tidigare i dag har släppts fri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden