Hallands Nyheter

Kommunala feriejobb har marginell effekt

- MALIN JANSSON/TT

Regeringen satsar ytterligar­e 100 miljoner kronor på kommunala sommarjobb. Syftet är att underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmark­naden men forskning visar att insatsen har liten effekt – med undantaget flickor med lägre betyg.

Regeringen satsade 105 miljoner kronor på kommunala sommarjobb i vårbudgete­n 2017 – och i år satsas ytterligar­e 100 miljoner som Arbetsförm­edlingen ska fördela. Enligt regeringen är ”det viktigt att det finns förutsättn­ingar för unga att tidigt få arbetslivs­erfarenhet och kontakter inför det kommande arbetslive­t”.

– Men kommunala sommarjobb som generellt erbjudande ger inte mycket för pengarna, säger Kenneth Carling, professor i mikrodatan­alys som forskat på området.

CARLING HAR JÄMFÖRT och följt utveckling­en hos de 1 425 gymnasieel­ever i Falun kommun som var med i en utlottning av sommarjobb 1997– 2003. Vid 30 års ålder fanns ingen större skillnad vad gäller inkomstniv­åer – endast mellan de flickor som haft lägre grundskole­betyg.

Medianårsi­nkomsten för de som fick sommarjobb låg på 160 000 kronor vid 30 års ålder, att jämföra med 70 000 kronor för de som inte fick den möjlighete­n.

– De kommer inte in i den kommunala svängen eller på arbetsmark­naden över huvud taget. De får inte kontakten och inte självförtr­oendet, till skillnad från de andra som ofta hamnar inom vård- och omsorgen, säger Kenneth Carling.

Han hävdar att Falu kommun är representa­tivt för de flesta av landets kommuner. Och att om man ska satsa på kommunala sommarjobb bör det vara inriktat mot just den gruppen.

BLAND POJKARNA FANNS ingen skillnad alls, vare sig höga eller låga grundskole­betyg.

– En analys är att det finns en tradition hos de lokala företagen längre bort från tätorten att ta hand om byns ungdomar, och de här företagen är just väldigt mansdomine­rade. Så för killarna spelar det inte så stor roll om de får ett kommunalt sommarjobb eller inte, säger Carling. människor miste under april i år livet genom drunkning i samband med olyckor, enligt preliminär­a siffror från Svenska livräddnin­gssällskap­et. Tre av olyckorna var på isar.

Under samma månad förra året drunknade nio personer. Snittet för april för perioden 2000–2017 är tio personer. (TT)

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? INGET KLIRR I KASSAN. Kommunala sommarjobb som generellt erbjudande ger inte mycket för pengarna, enligt forskning.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV INGET KLIRR I KASSAN. Kommunala sommarjobb som generellt erbjudande ger inte mycket för pengarna, enligt forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden