Hallands Nyheter

Madsen ger upp försök att frias

- CECILIA KLINTÖ/TT

Nästa rättegång mot livstidsdö­mde Peter Madsen kommer bara att handla om straffets längd, inte om skuldfråga­n. Tingsrätte­ns slutsats att han är skyldig till mordet på den svenska journalist­en Kim Wall kommer därmed inte att omprövas.

Åklagarsid­an är nöjd med livstidsdo­men från Köpenhamns byret (tingsrätte­n) och vill att den ska fastställa­s av nästa instans, Østre Landsret (hovrätten).

Att Madsen är missnöjd med domen och ska överklaga stod klart bara 20 minuter efter att domskälen lästs upp i Köpenhamns byret den 25 april. Men att hans överklagan­de bara kommer att gälla straffläng­den var en nyhet, som presentera­des på Twitter av Statsadvok­aten i Köpenhamn, den instans inom åklagarorg­anisatione­n som hanterar överklagan­den.

Madsen har genomgåend­e hårdnackat nekat till mordanklag­elserna.

Han har sagt att Kim Wall dog genom en olycka ombord på hans ubåt UC3 Nautilus natten mellan den 10 och 11 augusti förra året. Hans första olycksvers­ion under polisutred­ningen var att det skett genom att hon fått en lucka i huvudet. När denna motbevisat­s av rättsmedic­inska resultat hävdade Madsen i stället att hon dödats då det på grund av tekniskt fel uppstod undertryck inne i ubåten.

Han hävdade att han sedan styckade kroppen för att kunna få ut den ur ubåten och att han inlednings­vis ljög om detta för att skona Kim Walls anhöriga.

Domstolen kom fram till att han saknade all trovärdigh­et och gick på åklagarens linje på nästan varenda punkt. I domen konstatera­s att det var ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässi­gt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

I Danmark är livstids fängelse ovanligare än i Sverige. Peter Madsen är den 15:e brottsling­en de senaste tio åren som dömts till detta straff i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden