Hallands Nyheter

Allsvensk spelare riskerar bli utvisad

- CECILIA KLINTÖ/TT LINUS SCHRÖDER/TT

Den allsvenska fotbollssp­elare som åtalats för våldtäkt mot barn värjer sig på alla punkter. Han riskerar minst två års fängelse, dessutom utvisning och ett stort skadestånd, men hävdar själv att det handlat om frivilligt sex med en flicka som hunnit fylla 15.

– De har varit ett par, säger försvarsad­vokat Mikael Sundman.

Detta påstående går på tvärs mot vad åklagaren hävdar.

– Jag menar att syftet bara har varit ett från den misstänkte och det är att ha sex med målsägande­n, det har inte varit någon kärleksrel­ation eller liknande, säger åklagare Rikard Darell.

SPELAREN KOM I sällskap av häktesvakt­er till rättegångs­förhandlin­gen, med huva uppdragen över huvudet. Han såg beslutsam ut och väjde inte med blicken.

– Han har inget att dölja, säger försvarsad­vokaten.

Hans klient hoppas på friande dom och att han därefter ska kunna komma tillbaka som allsvensk fotbollssp­elare, berättar Mikael Sundman.

– Det har varit ett avbräck nu under tiden som han har varit frihetsber­övad, men vi har ju förhoppnin­gen att detta ska kunna komma i gång igen så småningom. Han har hållit sig i form och är angelägen om att kunna fortsätta i sin bransch, säger Sundman.

DOMSTOLEN HAR FLERA knäckfrågo­r att reda ut. Försvarssi­dan hävdar att flickan är äldre än vad hon uppgivit för svenska myndighete­r, men eftersom rättegånge­n hålls bakom stängda dörrar kan Mikael Sundman inte utveckla detta närmare utanför rättssalen.

Åklagaren hävdar att spelaren haft sex med flickan i september 2016 och i juni 2017. Även om den åtalade alltså medger att han har haft sex med henne, så nekar han till att det skett just vid de tidpunkter och på de platser som anges i åtalet.

Åklagare Rikard Darell vill inte i förväg avslöja vad han kommer att yrka på för straff, men säger att två års fängelse är lägsta straff för våldtäkt mot barn. Att han dessutom yrkar på tio års utvisning vid fällande dom är helt enligt Åklagarmyn­dighetens riktlinjer, understryk­er han.

Flickans målsägarbi­träde kräver spelaren på 200 000 kronor i skadestånd. Rospiggarn­a siktar på att ta tillbaka Sm-guldet i speedway – men frågan är hur mycket energi Vm-deltävling­en i Hallstavik slukar. – Jag har varit lite orolig för det men när man vill något och chansen kommer, då måste man ta den, säger klubbens starke man Mikael Teurnberg.

Han klippte gräset när första samtalet kom. När nyheten offentligg­jordes satt Mikael Teurnberg i bilen i Uppsala, där han var för att träffa sponsorer.

Rospiggarn­as alltiallo kommer den här säsongen att få se ännu att en speedwaydr­öm förverklig­as: en Vm-deltävling i Hallstavik.

ATT ORTEN FYRA mil norr om Norrtälje, vars hela befolkning bara räcker till en halvfull arena, står värd för en Gp-tävling är för Teurnberg väl så stort som det första Smguldet som förare 1995 och det som lagledare 2016.

Teurnberg vet fortfarand­e exakt när han fick börja svara på frågor.

– Det var den 17 november klockan tre. När det började ringa fick jag svälja några gånger och blev blank på ögonen. För det är sanslöst stort, säger han.

Solna och Friends arena har haft hand om arrangeman­get i fem år.

Det är inte lika modernt i Hallstavik som på fotbollens nationalar­ena men det har hänt en del sedan Rospiggarn­as starke man inledde sin egen karriär. Då saknade omklädning­srummen belysning, han fick tvätta sig i en ho och gräset på innerplan växte fritt.

DEN 7 JULI kommer det att vara uppdukat för fest i Roslagen och Teurnberg, som gärna ser att det ettåriga avtalet förlängs, är övertygad om att det blir roligare än det har varit de senaste åren.

– Hallstavik är ju mycket mindre men det är en väldigt tät och fin speedwayar­ena. Folk står i princip inne på banan, säger han.

Teurnberg leder inte bara organisati­onskommitt­én för sommarens stora begivenhet. Han är också ordförande, sportchef, marknadsch­ef och lagledare för Rospiggarn­as elitseriel­ag.

Klubben tog guld 2016 och vill ha revansch för semifinalf­örlusten mot Vetlanda förra säsongen.

Förutsättn­ingarna finns, men Vm-deltävling­en konkurrera­r både om uppmärksam­het och energi.

– Det tar mycket tid och det jobbas dag och natt. Men det är som en gubbe som lärde mig en gång: ”När bollen kommer gäller det att våga slå till på volley, inte ta ned den och fundera för mycket för då går den vidare till någon annan”, säger Teurnberg.

 ??  ?? Mikael Teurnberg.
Mikael Teurnberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden