Hallands Nyheter

Han bytte reportageb­uss mot husbil

LIVETS GÅNG: Radio Hallands tidigare mobile reporter Nisse Gunnarsson rullar numera omkring med en vanlig husbil.

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Sammanlagt kuskade han omkring en sträcka motsvarand­e 15 varv runt jorden 1990-2013 och utgångspun­kten var vanligtvis Åttabro. Nisse tyckte om att överraska sina intervjupe­rsoner, och förvånansv­ärt sällan var det någon som sa nej när han sträckte fram sin mikrofon.

– En gång hoppade en hund över ett staket och högg en man i handen precis före intervjun. Mannen blödde kraftigt, men nickade åt mig att fortsätta. Sedan åkte han till sjukhuset och blev sydd.

Nisse gillade det oväntade och överraskan­de. Intervjuer­na var alltid i direktsänd­ning, ibland åkte han till olika jubileum eller till nåt kalas. Var det en bilolycka eller brand fick han ändra sina planerna för att åka dit och göra radio.

– Jag träffade många människor och hade som sport att göra det som inte var gjort tidigare. Det är ingen vits att berätta en sak som redan är berättad.

NISSE HADE SOM en ära i att gärna ta sig till platser öster om motorvägen, ett område som han tycker får för lite uppmärksam­het och där han själv är född och idag bor.

– Jag är född i Valinge. Mamma dog när jag var 8 år och vi flyttade till Varberg när jag var 12 år. Det var tufft för pappa att klara mig och mina två äldre syskon själv, det var lättare i stan. Jag tyckte att det var perfekt att flytta till Varberg, jag kände många och började på Påskbergss­kolan.

Nisse var musikintre­sserad och började spela i bandet Twin River. De turnerade mycket, bland annat spelade de på Star Club i Hamburg 1966, klubben är känd för att det var där The Beatles startade sin karriär.

– En av våra sista spelningar var på Grönland. Jag spelade gitarr och bas men slutade turnera när jag var 25. För mig var det en mardröm att behöva stå på scen och spela som 40-åring. Jag har alltid varit teknikintr­esserad och startade Davids Service, det som nu heter Mediatekni­k.

Nisse, som var bra på ljud, blev genom några bekanta tillfrågad om han inte ville hjälpa till att bygga upp lokalradio­ns nya studio och sen bara fortsatte det.

– 1989 sålde jag Davids Service och började heltid på radion. Vi var tre i Varberg och jag fick göra allt

Nisse Gunnarsson kan det där med hallänning­ar. I 23 år åkte han omkring med sin reportageb­uss för P4 Halland och gjorde spontana reportage. – Jag hade ingen aning om vad som skulle hända när jag åkte till jobbet på morgonen.

”För mig var det en mardröm att behöva stå på scen och spela som 40-åring.”

från att plocka fram skivor, intervjua och ta emot folk. 1990 började jag köra min reportageb­uss.

VID DET LAGET hade Nisse med familj flyttat till hans barndomsma­rker i Valinge. Han, Bibbi och barnen hade under många år bott i en lite stuga under somrarna. Somrarna där blev allt längre och 1979 bygge de ett nytt permanent hus strax intill.

– Jag trodde att vi bara skulle bo här högst tio år, men vi har blivit kvar. Vi trivs bra här och vi fick fiber indraget redan 2006. Jag höll i det och alla här hjälpte till.

Nisse som den 9 maj fyller 70 år började bygga datorer innan många knappt visste vad det var, fortfarand­e är intresset stort samtidigt som han är fundersam.

– Vi är väldigt beroende av teknik idag, samhället är väldigt sårbart, man undrar hur det går? Det värsta med att bli äldre är att man inte har nån framtid. Jag har alltid startat företag och haft massa projekt, men nu är det inte längre nån idé, det tar ju några år. Men jag har att göra, jag har hus och marker att sköta.

Dessutom står det en stor husbil utanför Nisses och Bibbis hus. Det där med ”bussliv” är inget Nisse tröttnat på.

– Vi reser mycket. Jag älskar att sätta mig i bussen, då känner jag mig fri.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? DAGS ATT ÅKA. Nisse ger sig gärna ut med husbilen tillsamman­s med sin fru Bibbi. Åren som mobil reporter har bara gett mersmak.
Bild: ANNIKA KARLBOM DAGS ATT ÅKA. Nisse ger sig gärna ut med husbilen tillsamman­s med sin fru Bibbi. Åren som mobil reporter har bara gett mersmak.
 ??  ?? Lite om: Nisse Gunnarsson * Fyller: 70 år 9 maj
* Bor: Valinge
* Familj: Hustrun Bibbi, två barn och sex barnbarn
* Intressen: Läser, helst faktaböcke­r numera, åka med husbilen, datorer och elektronik
Lite om: Nisse Gunnarsson * Fyller: 70 år 9 maj * Bor: Valinge * Familj: Hustrun Bibbi, två barn och sex barnbarn * Intressen: Läser, helst faktaböcke­r numera, åka med husbilen, datorer och elektronik
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MÅNGA SAMTAL. Nisse Gunnarsson hann träffa många hallänning­ar när han var ute på vägarna. Det blev många historier.
Bild: ANNIKA KARLBOM MÅNGA SAMTAL. Nisse Gunnarsson hann träffa många hallänning­ar när han var ute på vägarna. Det blev många historier.
 ??  ?? EN BRA TUR. Sin fru Bibbi träffade Nisse i Falkenberg när hon var på väg på väg till Skreabadet med en väninna. Nisse som åkte bil med en kompis erbjöd dem skjuts. Nu har de varit gifta i många år. Ettåriga Linnéa är ett av deras sex barnbarn.
EN BRA TUR. Sin fru Bibbi träffade Nisse i Falkenberg när hon var på väg på väg till Skreabadet med en väninna. Nisse som åkte bil med en kompis erbjöd dem skjuts. Nu har de varit gifta i många år. Ettåriga Linnéa är ett av deras sex barnbarn.
 ??  ?? EN FAVORIT. ”Det räcker med att bara sätta sig i husbilen så inträder en frihet, menar Nisse.
EN FAVORIT. ”Det räcker med att bara sätta sig i husbilen så inträder en frihet, menar Nisse.
 ??  ?? VILL KIKA FRAMÅT. Nisse anser att en av de tråkigare sakerna med att bli äldre är att man inte får se hur det går.
VILL KIKA FRAMÅT. Nisse anser att en av de tråkigare sakerna med att bli äldre är att man inte får se hur det går.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden