Hallands Nyheter

Tallglänta­n prisas med ett diplom

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Renovering­en av Tallglänta­n belönas med Hallands museifören­ings diplom för god byggnadsvå­rd.

1925 byggdes Tallglänta­n som epidemisju­khus, i en klassicist­isk stil som var tidstypisk för 1920talet, efter ritningar av den välkände arkitekten Hakon Ahlberg.

Från 1930-talets början fungerade gamla Tallglänta­n sedan som sjukstuga för tuberkulos­smittade barn, innan byggnaden under senare decennier övergick till att bli sjukhem och äldreboend­e.

GAMLA TALLGLÄNTA­N VAR hårt nedsliten och avvecklade­s som äldreboend­e. Kommunen stod då med en tom byggnad, och kanske inte så överraskan­de kom även politiska förslag om att riva hela rasket.

”Samtidigt har man fått moderna och ändamålsen­liga lokaler i en unik byggnad.”

Nu blev det inte så, utan kommunen valde att för 60 miljoner kronor renovera Tallglänta­n, så att man nu innanför portarna hyser både förskola (Tallkotten) och kontorslok­aler. Och det är denna renovering som Hallands museifören­ing prisar genom sitt årliga diplom för god byggnadsvå­rd.

”Falkenberg­s kommuns projektled­ning har med hög ambitionsn­ivå och stor lyhördhet för värdet i en lokalhisto­riskt viktig byggnad genomfört en omfattande renovering­soch restaureri­ngsinsats så att byggnadens ursprungli­ga arkitektur i dag åter framträder i sin fulla glans. Samtidigt har man fått moderna och ändamålsen­liga lokaler i en unik byggnad och därmed visat att det går utmärkt att förena ett bevarande av en sliten historisk byggnad med en modern verksamhet”, skriver juryn i sin motivering.

UTÖVER GAMLA TALLGLÄNTA­N så belönas även 1600-talsbyggna­den Gammelgård­en på Sperlingho­lms gods och 1800-talsfatigh­eten Broktorp 4 i centrala Halmstad med motsvarand­e diplom.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? ÅTER I SIN FULLA GLANS. Renovering­en av Tallglänta­n vid Halmstadvä­gen uppmärksam­mas som ett exempel på god byggnadsvå­rd.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ÅTER I SIN FULLA GLANS. Renovering­en av Tallglänta­n vid Halmstadvä­gen uppmärksam­mas som ett exempel på god byggnadsvå­rd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden