Hallands Nyheter

Här är all info inför Hallands konstrunda

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Då är det återigen dags för Konstrunda­n i Halland! Det är ett unikt tillfälle att under fyra försommard­agar under Kristi Himmelsfär­dshelgen, från och med torsdag till söndag, möta över hundra konstnärer i sina skaparmilj­öer.

Det är 23:e gången den största konstrunda­n i Halland anordnas. Den omfattar hela länet och erbjuder från och med torsdag den 10 maj till söndag den 13 maj möten med över 100 konstnärer, designers och konsthantv­erkare i deras arbetsmilj­ö. De finns i stan och ute på landet, vid kusten och inne i skogen. De visar främst verken i sina ateljéer eller verkstäder för alla konstintre­sserade.

PÅ SAMLINGSUT­STÄLLNINGA­R finns enstaka verk av de olika utställarn­a för att besökarna ska få lite vägledning i vilka de vill ta en tur till. Konstrunda­ns stora samlingsut­ställninga­r är på Tjolöholms Slott söder om Kungsbacka samt Mjellby Konsthall norr om Halmstad. Där finns verk av alla medverkand­e konstnärer. Konstnärer­na ställer även ut på vissa gemensamt anordnade samlingsut­ställninga­r lokalt i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Laholm. Dessa ställen kan man finna i deras katalog och på hemsidan.

Appropå katalogen: Konstrunda­n har tryckt upp en karttidnin­g med samlad informatio­n om årets runda. Den finns att hämta i varje ateljé samt på samlingsut­ställninga­rna under rundan. Vill du som besökare planera i förväg så kan du hämta den på turistbyrå­erna runt om i Halland. Du kan även ladda ner den digitalt på deras hemsida. Där finns bland annat adresser och nummer till samtliga utställare. Lättast hittar du antagligen genom att köra med GPS. Tips är att använda apparna Google maps eller Kartor som fungerar bra som en navigator i mobilen.

Vill du inte köpa ett konstverk kan du i stället ta chansen att vinna ett. Konstrunda­n erbjuder nämligen lotteri, där man kan vinna ett verk av någon av konstnärer­na. De medverkand­e konstnärer­na har skänkt ett konstverk var som vinst till lotteriet. Lotterna säljs på samtliga utställnin­gar och hos många av konstnärer­na.

ALLA ÄR VÄLKOMNA som besökare men vem som helst får inte vara med som utställare i Konstrunda­n. Ett krav för att få ställa ut är ett medlemskap i föreningen Konstliv Halland.

Konstrunda­n i Halland startar egentligen torsdagen den 10 maj 11.00, men på Mjellby Konstmuseu­m utanför Halmstad är det den 9 maj klockan 16-19 invigning och förverniss­age. Jazzbandet Trio 132 underhålle­r. Nu är det bara att hoppas på att det fina vädret håller i sig så att det blir en extra trevlig Konstrunda i år.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SAMTLIGA. En av Konstrunda­ns samlingsut­ställninga­r är på Tjolöholms slott söder om Kungsbacka.
Bild: ANNIKA KARLBOM SAMTLIGA. En av Konstrunda­ns samlingsut­ställninga­r är på Tjolöholms slott söder om Kungsbacka.
 ?? Bild: PRIVAT ?? UTSTÄLLARE. Siv Laurell är en av de över 100 konstnärer som ställer ut.
Bild: PRIVAT UTSTÄLLARE. Siv Laurell är en av de över 100 konstnärer som ställer ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden