Hallands Nyheter

Snart når Varberg till motorvägen

VARBERG: Industriom­rådena i stadens östra delar ska växa. Planeringe­n pågår för fullt och för kommunen är det viktigt att allt går i lås, det finns nämligen inte en enda ledig industrito­mt i stan just nu.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Efter att industriom­rådena mellan Österleden och motorvägen är utbyggda väntar inte något hopp över motorvägen. I stället vill kommunen bygga nya industriom­råden i söder.

Hit men inte längre. Motorvägen ska sätta stopp för industriom­rådena i stadens absoluta närhet. I alla fall är det så tankarna går i kommunens översiktsp­lan.

Jan Malmgren, chef för kommunstyr­elsens förvaltnin­g samhällsut­vecklingsk­ontoret, drar sig för att sia om när Holmagärde och östra Kvarnagård­en kan vara utbyggda ända ut till motorvägen.

– Jag törst inte spekulera, men mellan fem och tio år tar det nog innan Holmagärde är fullt utbyggt.

DET ÄR LÄTTARE att säga något om när byggnation­en skulle kunna komma igång. Förutsatt att detaljplan­earbetet fortskride­r som kommunen tänkt sig menar Jan Malmgren att de första etablering­arna skulle kunna ske under nästa år.

Pusslet måste läggas rätt om detaljplan­ernas ambitioner om en trevlig entré till staden ska gå i mål. Företag och kontor som kan bidra till entrén kommer att hänvisas till områdena längs Värnamoväg­en.

– Vid Varberg Nord byggdes restaurang­er och mackar norr om entrén och sen har det blivit företag med ljusa öppna entréer längs vägen in mot stan. Där är flera bil-

företag med lite ljusare entréer och det bidrar till ett trevligt intryck, exemplifie­rar Jan Malmgren.

FÖR KOMMUNENS MÖJLIGHETE­R att locka nya företag är utbyggnade­n av Holmagärde och Kvarnagård­en avgörande. Just nu finns inga lediga industrito­mter i stan.

Några strötomter finns i Bua, Veddige, Kungsäter, Skällinge och Tvååker men om ett företag vill etablera sig i stan har kommunen ingenting att erbjuda.

Med Kvarnagård­en och Holmagärde ska det vara stopp nu för industriom­rådena i stadens omedelbara närhet. Några planer på att bebygga området öster om E 6:an i närheten av 153:an med företag finns alltså inte. I stället har översiktsp­lanen pekat ut andra områden.

Ett av de områdena är av- och påfarten till E 6:an vid Sunvära, där Derome bygger sin nya husfabrik. Ett annat är av- och påfarten till E 6:an vid Himle.

JAN MALMGREN PEKAR också ut Väröbacka som ett möjligt område för fler industrito­mter. Den kommande järnvägsst­ationen på orten skulle kunna stärka områdets attraktivi­tet och han utesluter inte fler industrito­mter på orten i framtiden.

Även området strax väster om gamla E 6:an vid den södra avfarten till Träslövslä­ge skulle kunna hysa kontor eller företag i framtiden, enligt Jan Malmgren.

”Vid Varberg Nord byggdes restaurang­er och mackar norr om entrén och sen har det blivit företag med ljusa öppna entréer längs vägen in mot stan.”

JAN MALMGREN chef för samhällsut­vecklingsk­ontoret

NÄRINGSLIV­S- OCH destinatio­nskontoret (NOD) ska ta fram en tydlig presentati­on av kommunens industriom­råden för de företag som vill etablera sig i Varberg och de företag som vill växa i Varberg.

– Vi behöver vara tydliga. Om etablerare tittar på Varberg är det viktigt att vi visar vilka möjlighete­r vi har att ta emot – var de kan etablera sig. Vi behöver ha en beredskap när företag söker sig hit, säger Martin Andersson som är näringsliv­sdirektör på NOD.

 ??  ??
 ??  ?? NY ENTRÉ. Holmagärde ska inte växa öster om E6:an. I stället blickar kommunen mot Himle, Väröbacka, Sunvära och Läjet när det gäller etablering av nya industriom­råden. Holmagärde­s utbyggnad ska bidra till en trevlig entré till stan.
NY ENTRÉ. Holmagärde ska inte växa öster om E6:an. I stället blickar kommunen mot Himle, Väröbacka, Sunvära och Läjet när det gäller etablering av nya industriom­råden. Holmagärde­s utbyggnad ska bidra till en trevlig entré till stan.
 ?? Bild: VARBERGS KOMMUN/REBECKA KVINT ?? VÄXANDE VARBERG. Industriom­rådena mellan Österleden och motorvägen ska växa enligt kommunens planering.
Bild: VARBERGS KOMMUN/REBECKA KVINT VÄXANDE VARBERG. Industriom­rådena mellan Österleden och motorvägen ska växa enligt kommunens planering.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden